"Johtajana on kiva olla, kun työntekijät tekevät, mitä sanon, tai ainakin melkein" – Tällaista on Yrityskylässä, jossa nuoret espoolaiset opettelevat työelämän pelisääntöjä

Oppi: Jupperin alakoululaiset pääsivät tutustumaan yhteiskunnallisen yrityksen toimintaan.

Olen mielestäni luontainen johtaja ja siksi päätin hakea toimitusjohtajaksi, kertoo 12-vuotias Luukas.

Länsiväylä kävi tutustumassa Espoon yrityskylän toimintaan paikan päällä. Tunnelma on reippaan oloinen. Koululaiset vaikuttavat ahkerilta ja innokkailta. Hiljaisesta pakertamisesta ei ole kyse. Huudahduksiakin kuulee sieltä täältä.

– Olen oppinut, että johtamisessa täytyy jakaa työtehtäviä työntekijöille ja vastata taloudellisesta puolesta, muun muassa laskujen maksamisesta. Johtajana on kiva olla, kun työntekijät tekevät, mitä sanon, tai ainakin melkein. On kiva, kun ne kuuntelevat minua. Aikuisenakin olisi kiva olla johtajan roolissa, Luukas kuvailee.

Vieressä kuunteleva ja haastattelijan roolissa oleva Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström nyökkäilee myötäillen.

Napakka kyselyhetki jatkuu yrityskylään rakennetussa Vamos-tilassa. Vuorossa on nuoriso-ohjaajana toimiva Maija. Hän kertoo, että päivä on ollut mukava ja samalla jännittävä. Etukäteen ei ollut tiedossa, mitä kaikkea työtehtäviin kuuluu.

– Olen oppinut vähän kaikenlaista tänään, muun muassa sen, mitä työssäni tehdään. Minulla ei ole erityistä sanottavaa siitä, millaista työtä haluaisin isompana tehdä.

Johannes kertoo Holmströmille, että hän halusi alun perin myös toimitusjohtajan rooliin. Asiakkuusjohtajanakin on kuitenkin ollut kivaa.

– Odotan loppupäivästä helppoa. Toivon, ettei olisi enää mitään haastavia tehtäviä. Hauskinta tänään on ollut käydä katsomassa, mitä muut yritykset tekevät, hän tunnustaa.

Olli Holmström avaa keskustelua seuranneelle medialle Diakonissalaitoksen toimintaperiaatteita.

– Olemme vuoden ajan tehneet yhteistyössä Suomalaisen Työn Liiton kanssa yrityskylä-hanketta. Valitettavasti korona on rajoittanut työtämme, mutta vihdoin olemme täällä, ja se on mahtavaa.

Holmström kertoo, että heidän tavoitteenaan on tuoda esille sellaista ajattelumallia, että yrityksetkin voivat toimia yhteiskunnallisten asioiden edistäjinä.

– Teemme liiketoimintaa ja samalla tuotamme asiakkaillemme palveluita ja rakennamme oikeudenmukaista ja parempaa yhteiskuntaa eli parempaa Suomea.

Diakonissalaitoksen tehtävänä on Holmströmin mukaan työskennellä sen eteen, että jokaisella olisi ihmisarvoinen elämä.

– Vaikka meillä Suomessa onkin asiat tosi hyvin, silti on ihmisryhmiä, jotka tarvitsevat tukea ja rohkaisua.

Lopuksi Holmström esittää toiveen:

– Tarvitsemme tulevaisuudessa sellaisia ammattilaisia, jotka tuovat asiantuntemuksensa ja sydämensä mukaan töihin.

Teksti: Kaisa Kivinen

Jutun on kirjoittanut Länsiväylässä työelämään tutustumisharjoittelujaksoa suorittanut 9.-luokkalainen.

Apua nuorille

Yrityskylä ja Vamos

Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström vieraili Espoon Kilossa sijaitsevassa yrityskylässä tapamassa koululaisia, jotka pääsivät harjoittelemaan yrityskylässä eri yrityksissä.

Holmström haastatteli kolmea 6-luokkalaista Jupperin koulusta.

Yrityskylässä Diakonissalaitoksella on Vamos-toimintapiste. Vamos auttaa 16–29-vuotiaita nuoria, joita huolettavat esimerkiksi mielenterveys, raha-asiat, koulu- ja työelämään pääsy. Nuori saa tukea arkeen ja tulevaisuuden suunnitteluun. Vamoksen toimipiste sijaitsee Espoossa Leppävaarassa, ja se on maksuton nuorille. ”Vamos olkkari” on tarkoitettu ajan viettoon, rauhoittumiseen ja hengailuun.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut