Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Upeat Lolita-puvut ovat erottamaton osa Myrsky Ylppö-Gammalsin persoonaa – pukunsa itse tekevä nainen kumoaa yleisen seksistisen harhaluulon Lolita-muodista

Harrastus: Myrsky Ylppö-Gammals on intohimoinen Lolita-muodin harrastaja. Hän ompelee näyttävät asunsa itse.

Lolita-muoti on röyhelöitä, luovuutta ja feminististä itseilmaisua. Näin määrittelee intohimoinen Lolita-muodin harrastaja Myrsky Ylppö-Gammals. Samaan hengenvetoon hän napauttaa, että Lolita-muodilla ei ole mitään tekemistä Vladimir Nabokovin vuonna 1955 ilmestyneen Lolita-romaanin kanssa.

Lolita on japanilainen katutyyli, joka on yleistynyt 2000-luvulla myös länsimaissa.

– Japanilaiset antoivat tyylille nimeksi Lolita ilmeisesti siksi, että sana kuulostaa kivalta. He eivät tienneet, että sillä on länsimaissa ikävä konnotaatio, Myrsky Ylppö-Gammals selitti Soukan Martoille äskettäin pitämällään luennolla.

Esitystään varten Myrsky Ylppö-Gammals oli pukeutunut yhteen itse valmistamaansa asuun, jossa on vaikutteita muun muassa renesanssista.

Häntä ja hänen Lolita-muotiin pukeutuvia ystäviään on luultu polttariseurueeksi tai näyttelijöiksi. Ikäviä kommentteja on tullut lukuisia.

– Minulta on kysytty, pukeudutko noin jonkun miehen takia. En pukeudu Lolita-muotiin vietelläkseni ja katseita havitellakseni. Pukeudun omaksi ilokseni.

Näyttävästi pukeutuvia Lolita-muodin harrastajia saa toki katsoa ja kehua.

– Rivouksia ei saa laukoa eikä kuvia ottaa ilman lupaa. Asiallisella juttelulla voi saada tietoa harrastuksesta.

Ylppö-Gammals avioitui muutama vuosi sitten ja hän on pienen tytön äiti. Hän oli aloittanut Lolita-muotiharrastuksen ennen kuin tapasi miehensä.

– Jos nyt pähkäilen vaikkapa kangasvalinnan kanssa, saan häneltä vinkkejä. Hän tukee harrastustani samoin kuin appivanhempani Maria ja John.

Lolita-tyyli on muuttunut ja kehittynyt vuosikymmenten varrella. Se ottaa vaikutteita muun muassa rokokoosta, viktoriaanisesta ajasta ja satuperinteestä, kuten Liisa Ihmemaassa -sadusta.

–  Pieni talo preerialla -sarja oli aikoinaan iso juttu Japanissa. Sitä kautta he ihastuivat pitsiin ja röyhelöihin.

Myös Myrsky Ylppö-Gammalsin tyyli on mennyt aina vaan runsaampaan ja koristeellisempaan suuntaan.

– Yliampuva ja ylifeminiininen saa olla. Mikään ei ole tässä tyylissä liikaa.

Lolita-muoti jaetaan kolmeen erilaiseen tyyliin: Gothic Lolita, Sweet Lolita ja Classic Lolita.

Gothic Lotila -tyylissä värimaailma on tumma – se suosii mustaa, violettia ja kultaa.

Sweet Lolita saa inspiraatiota klassisista saduista ja prinsessoista. Pastelliset värit ulottuvat vaatteista asusteisiin, meikkeihin ja hiuksiin.

Classic Lolita on nykyään Myrsky Ylppö-Gammalsin lempityyli. Se ammentaa ideoita klassisista maalauksista, rokokoosta ja viktoriaanisesta ajasta.

– Etenin sweetistä gootin kautta historiallisesti inspiroituneeseen Lolita-muotiin.

– Olen koulutukseltani historiatieteen maisteri, joten sitä kautta kiinnostuin historiallisista vaikutteista.

Asut eivät kuitenkaan ole historiallisesti tarkkoja ja korrekteja.

– Myös kampauksilla ja meikeillä voi leikitellä. Ei ole olemassa väärää tapaa toteuttaa jotain tyylisuuntaa. Tärkeintä on se, että harrastaminen on hauskaa.

Lolita-muoti on kallista, joten Ylppö-Gammals on opetellut valmistamaan asunsa itse. Hän koristelee asuun sopivat kengätkin itse.

– Onneksi kotitalon alakerrassa on kangaskauppa, hän nauraa.

– Yhden mekon olen ommellut huonekalukankaasta. Toisen mekon kankaan valmistin itse ompelemalla ensin yhteen muutaman sentin levyisiä nauhoja.

Korkealaatuiset kankaat ja pitsit ovat kaikki kaikessa. Kokonaisuus ei Ylppö-Gammalsin mukaan saa näyttää halvalta tai huonosti toteutetulta.

– Itse tekemällä saa hyvin istuvat vaatteet. Korona-aikana aloin haastaa itseäni vaikeimman kautta ja ompelin rokokoo-mekon.

Korona-aikana onkin syntynyt useita uusia asuja.

Ylppö-Gammals sanoo, että hänen oma suhtautumisensa vaatteisiin ja kulutukseen on muuttunut. Hän arvostaa vaatteita nyt enemmän, koska niiden tekemiseen menee aikaa ja vaivaa.

Ylppö-Gammals aloitti harrastuksensa parikymppisenä. Hän sanoo, ettei voisi enää kuvitella elämäänsä ilman Lolita-muotia.

– Harrastus on kasvattanut minua ihmisenä ja se on parantanut itsetuntoani. Lolita-muoti on minulle uusi feminismin muoto.

Hän on käynyt Japanissa kymmenen kertaa ja hän on sittemmin innostunut muustakin japanilaisesta kulttuurista ja kielestä. Nykyisin hän jakaa kuvia asuistaan muun muassa instagramissa, tilillä @myrreli.

– Parhaat ystäväni ovat löytyneet tämän harrastuksen kautta. Koronapandemian aikana on onneksi voinut keskustella netissä eri puolilla maailmaa asuvien harrastajien kanssa.

Lolita-muodille on perustettu useita lehtiä, joissa on asujen kaavoja ja ohjeita myös meikeistä ja kampauksista.

Lolita-tyyliin laittautuminen voi viedä pari tuntia aikaa. Joku haluaa pukeutua tyylin mukaisesti joka päivä, mutta Myrsky Ylppö-Gammals ei tee niin.

– Tyyli voi olla läsnä vaikkapa harrastuksissa eli pukeudumme Lolita-muotiin vaikkapa museokäyntiä varten. Toisinaan menemme vain kahville tai pelaamaan seurapelejä ja juttelemaan.