Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnistatko vanhan omakotitalon riskirakenteet? Korjaukset maksavat jopa 50 000 euroa

Omakotitalot, jotka on rakennettu 1970-luvulla, ovat houkutteleva vaihtoehto kodiksi niiden suhteellisen matalan hintatason vuoksi. Ikäkauden kodeissa on kuitenkin havaittu vaurioherkkiä rakenneratkaisuja, joiden korjaukset maksavat jopa 50 000 euroa, muistuttaa Raksystems tiedotteessaan.

Tämän ikäluokan taloissa on jopa 73 prosentissa oleellisia korjaushavaintoja perustuksissa, sokkelissa, alapohjassa ja rakennuksen vierustalla. Tiedotteen mukaan nämä vaurioherkät rakenneratkaisut eli riskirakenteet ovat tyypillisiä tuon ajan pientaloille.

1970-luvun taloista löytyy muun muassa valesokkelia, tasakattoa, maanvastaista sisäpuolelta lämmöneristettyä seinää ja kaksoisbetonilaattarakennetta. Näiden riskirakenteiden ongelmana on kosteuden pääseminen rakenteisiin. Se voi ajan saatossa levitä vaikeaksi kosteusvaurioksi, jos sitä ei huomata ajoissa.

Riskirakenne on rakennetyyppi, joka on todettu käytännössä ja rakenteita tutkittaessa vaurioherkäksi rakenteeksi. Se on yleensä ollut oman aikakautensa määräysten ja ohjeiden mukainenc, riskialttius on huomattu vasta jälkikäteen. Tämän seurauksena rakenteen käytöstä on luovuttu.

– Sana riskirakenne on ollut jo pitkään sävyltään negatiivinen ja ehkä vähän turhaankin. Jos kodista löytyy jokin riskirakenne, niin se ei tarkoita vielä sitä, että vaurio olisi toteutunut, sanoo Raksystemsin liiketoimintajohtajista Kim Malmivaara.

– Asukkaiden on kuitenkin pidettävä mahdolliset riskitekijät mielessä ja tarkastettava niiden kuntoa säännöllisesti. Jos kodista pidetään hyvin huolta, ei vaurioita välttämättä pääse syntymään ollenkaan riskirakenteista huolimatta, Malmivaara jatkaa.

Jos riski toteutuu vaurioksi asti, edessä voivat olla paljon maksavat korjauskustannukset. Raksystemsin tekemien asuntokaupan kuntotarkastusten perusteella vähintään 15 prosentissa kaikissa pientaloissa on kosteusvaurio. Noin 40 prosentissa on joko vaurio riskirakenteessa tai tarvetta tutkia lisää kodin riskirakenteita.

Kosteusvaurion ja sen aiheuttaneen syyn korjauskustannukset nousevat tiedotteen mukaan arviolta noin 25 000–50 000 euroon.

– Kova kysyntä 1970-luvun koteihin voi aiheuttaa paineita nopeaan päätöksentekoon, mutta sen takia ei tulisi laiminlyödä kodin tarkastamista, muistuttaa Malmivaara kuntotarkastuksen tärkeyttä ennen kuin kauppaa tehdään.