Ruoka: Asko Metsolalla on harvinainen harrastus.
Joulukuun 1. päivänä Asko Metsola, 35, maistoi ensimmäisen nimikkoburgerinsa. Se oli järjestyksessään 424:s.
Metsola on testannut vuodesta 2017 lähtien burgereita ja koonnut niistä julkisen hinta- ja pistetaulukon Exceliin sekä lisäksi julkaisee verbaaliset arviot tuoreeltaan BrgrHki-nimisellä Instagram-tilillään.
Ensimmäinen merkintä on päivätty 7.1.2017 ja se koskee Ruoholahden kauppakeskuksessa sijainneen NYC Burgerin 9,80 euron burgeria, joka sai kriittiset 3/5 pistettä. Ja silloin maininnan, ettei hullumpi tällaiseen geneeriseen paikkaan.
Suomessa Metsola on lajissaan ainoalaatuinen harrastaja. Ruotsissa ja muualla Euroopassa – puhumattakaan Amerikasta – löytyy haastajia.
Keittiö- tai ravintola-ala ei ole hänen leipätyönsä, vaan Metsola toimii lakimiehenä Ficomissa – Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitossa.
Harrastus virisi Metsolan työskennellessään lähellä Kasarmitoria, jossa Helsingin ruokarekat kokoontuivat viikottaisiin tilaisuuksiin 2015.
Nimikkoburgerissa ei ole sisääntungettua salaattia, joka olisikin aivan ylimääräistä.
– Ajatus tällaisesta oli alkanut itää jo edellisinä vuosina, mutta tuntui jotenkin loogiselta aloittaa kalenterivuoden alusta. Siksi tammikuu 2017.
– Vähän katsoin, että onko tämä tyhmä idea. Oli muitakin kirjoittajia, mutta ei niin aktiivisia eikä puhtaasti burgereihin keskittyneitä, Metsola selittää nyt jälkeen päin.
424 burgeria maistanut mies listasi: Tässä ovat Suomen parhaat hampurilaiset
Burgeribongarina hän lähti mukaan muutokseen, joka tapahtui isosti suomalaisessa ravintolakentässä vuoden 2015 tienoilla.
Samaa sanoo Social Burgerjointin perustaja Mika ”Pikkis” Tuomonen, joka toteutti nyt Metsolan nimikkohampurilainen, eli BrgrHki-nimisen kausituotteen.
– Muutos alkoi 2015 tietämillä, jolloin alkoi syntyä burgereihin erikoistuneista ravintoloita – Hans Välimäen Midhill ensimmäisten joukossa ja sen jälkeen Akseli Herlevin Naughty Brgr.
– Sitä ennen olivat hampurilaisketjut, ja burgereita oli aina ollut ruokalistoilla muiden ravintola-annosten rinnalla.
Hän muistuttaa, että meillä ollaan vielä muuta maailmaa jäljessä:
– Ruotsissa valitaan jo sata parasta parasta burgerravintolaa. Siellä skene on kymmenen kertaa suurempi.
Yhteistyö Tuomosen ja Metsolan kanssa lähti liikkeelle pari–kolme kuukautta sitten. Metsola sai toivoa mieleisiään komponentteja ja vastapallona tuli selkeitä ehdotuksia.
– Teen tuotteen valmiiksia mielessäni mahdollisimman pitkälle, Tuomonen kuvaa työskentelytapaansa.
Nyt se syntyi kirjeenvaihdon jälkeen.
– Simppeli, ei liikaa tavaraa.
Samaa mieltä on myös Metsola:
– Eheä kokonaisuus, hän sanoo myös ensi puraisulla.
Kaksikko oli toki maistellut eri osasia ennen kuin rakensi niistä yhdistelemällä lopullisen reseptin, jossa on guajillo-chilimajoneesia, limepikkelöityä banaanichiliä ja paahdettua chorizoa.
Kuulostaa monimutkaisemmalta kuin on. Ensimmäisenä tulee savun maku, joka burgerin sielu. Lime maistuu. Ja tässä ei ole sisääntungettua salaattia, joka olisikin aivan ylimääräistä.