Hankinnat: Helsinkiläinen perheyritys katsoo Espoon rikkoneen markkinaoikeuden tuomiota ja tilanneen satamaan laiturit, jotka ei vastaa laatukriteerejä. Espoo pitää kiistaa tyypillisenä hankintaerimielisyytenä ja vakuuttaa tilatun tavaran olevan laadukasta.
Suomen suurimmassa pienvenesatamassa Espoon Suomenojalla kelluu kaksi uutuuttaan hohtavaa laituria. Iltapäivän tunnelma on verkkainen, eikä tavallinen veneilijä äkkiseltään arvaa, että kulisseissa kuohuu.
Arviolta 300 000 euron arvoisiin laitureihin tiivistyy kiista, jossa on kyse yhteensä noin kolmen miljoonan euron arvoisesta satamatarvikkeiden toimitussopimuksesta.
Vastakkain ovat Espoon kaupungin hankintayksikkö sekä laituri- ja venesatamatuotteita toimittava helsinkiläinen Axxa Tech -perheyritys.
Kiista leimahti lokakuussa 2020, jolloin Espoon hallinto- ja kehittämisjohtaja päätti julkisen kilpailutuksen jälkeen valita tarviketoimittajaksi usean vuoden sopimuksella virolaisen Top Marine Infra OÜ:n.
Axxa valitti päätöksestä usein eri perustein markkinaoikeuteen, joka tuomitsi Espoon päätöksen laittomaksi huhtikuussa 2021.
Länsiväylän näkemässä markkinaoikeuden päätöksessä todetaan hankintayksikön menetelleen muodollisesti väärin ilmoittaessaan hankintojen soveltuvuusvaatimuksista.
Kaupungin edustaja ei ollut kuullakseenkaan, kun näytimme, ettei tavara vastaa tarjouspyynnön sisältöä.
Hankintalaissa säädetään, että hankintailmoituksessa on ilmoitettava tarjoajien soveltuvuusvaatimuksista. Oikeuden mukaan Espoo ei ollut tehnyt näin.
Oikeus kielsi Espoota tekemästä hankintasopimusta tai panemasta sitä muutoin täytäntöön.
Ratkaisuaan oikeus tehosti 200 000 euron uhkasakolla ja määräsi Espoon maksamaan vastapuolen oikeuskuluja.
Oikeuden päätöksestä huolimatta Suomenojalle asennettiin kaksi virolaisyhtiön laituria: toinen keväällä kesken oikeuskäsittelyn ja toinen myöhään syksyllä.
Nyt riita on uudelleen markkinaoikeuden käsittelyssä, jossa Axxa katsoo, että laiturien asennuksella Espoo rikkoi huhtikuista oikeuspäätöstä ja vaatii uhkasakkoa täytäntöön. Lisäksi Espoolle vaaditaan uutta uhkasakkoa ja kaupunkia purkamaan laiturit.
Länsiväylän näkemässä, Espoon hankintalakimiehen vastineessa kaupunki perustelee laituriasennuksia väliaikaisella hankintasopimuksella, jonka se solmi virolaisyhtiön kanssa helmikuussa 2021.
Kaupungin lakimies katsoo, että Espoolla oli oikeus tehdä väliaikaiset laiturihankinnat tarjotakseen välttämättömiä palveluita veneilijöille. Vastineen mukaan vanhat laiturit olisivat voineet hajota syysmyrskyssä ja aiheuttaa vahinkoja.
Omassa vastineessaan Axxa kiistää Espoon näkemyksen. Yhtiön mukaan Espoon olisi pitänyt tehdä uusi kilpailutus jo keväällä. Nyt Espoo on Axxan mukaan kiertänyt ja rikkonut markkinaoikeuden päätöstä. Yhtiö ihmettelee muun muassa, miten uuden laiturin asentaminen veneilykauden päättyessä oli välttämätöntä.
Axxa Tech Oy:n toimitusjohtaja Kennet Nevalainen, hankinnoista ja hallinnosta vastaava Olli Herranen sekä yrityksen perustaja Jukka Nevalainen pitävät Espoon toimintaa prosessissa poikkeuksellisena.
Axxa on toiminut alalla 35 vuotta ja toimittanut aiemmin tuotteita myös Espoolle.
Herranen ja Kennet Nevalainen kertovat, että markkinaoikeuden päätöksessä näkyy vain pieni osa riitaa, jossa pohjimmiltaan on kyse tuotteiden laadusta.
Nevalainen sanoo, että Axxa löysi kilpailutuksen voittaneen yhtiön tarjouksesta toistakymmentä kohtaa, jotka eivät vastanneet Espoon tarjouspyynnön vaatimuksia. Eroja ja laatupuutteita oli Nevalaisen mukaan muun muassa ankkurointikettingeissä, pelastusvälineissä, venepuomeissa sekä muovi- ja betoniponttoneissa.
Lisäksi Axxan kilpailijalta puuttui tarjouksen tekovaiheessa RALA-sertifiointi, jota vaadittiin suurten laiturirakennelmien asennustöissä. Yritys täydensi tarjouksensa sisältöä tältä osin vasta myöhemmin.
Markkinaoikeus ei ottanut näihin puutteisiin kantaa, koska Espoon hankintapäätös kumoutui jo muotovirheen takia.
Kun Axxa yritti kiinnittää hankintäyksikön huomiota puutteisiin, oli kaupungin edustajien suhtautuminen Nevalaisen mukaan välinpitämätöntä.
– Olimme paikalla venesatamassa 28. huhtikuuta, kun ensimmäistä laituria asennettiin. Kaupungin edustaja ei ollut kuullakseen, kun näytimme, ettei tavara vastaa lainkaan tarjouspyynnön sisältöä.

Nevalainen sanoo, että Espoo teki hankintapäätöksen pelkästään hinnan perusteella, mutta säästäminen uhkaa tulla kalliiksi.
Ongelmat juontavat Nevalaisen mukaan osaamattomuuteen kilpailutuksissa etenkin tarjousten ja vaatimusten arvioinnissa. Hän sanoo, että kaupunki voisi ostaa hankintapalvelut ulkopuoliselta konsultilta, jos osaamista ei ole.
Nevalainen kokee, että yhtiö on riidassa espoolaisten veronmaksajien asialla.
– Ei ole kokonaistaloudellisesti järkevää, jos ostetaan edullista tavaraa, joka ei kestä kulutusta. Meillä on esimerkki, jossa Espoon kaupungin ei voinut asentaa tilaamaansa kettinkiä, koska se ei kestänyt käyttöä.
Hankintaprosessi on jatkunut pian kolmatta vuotta, sillä se alkoi niin kutsutulla markkinavuoropuhelulla jo joululuussa 2019.
Uusi päätös satamatarvikkeiden hankinnasta on määrä tehdä Espoossa vuodenvaihteessa. Kilpailutus tuli vireille julkisten hankintojen Hilma-palveluun marraskuun alkupuolella.