Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muovijäte on arvokasta tavaraa, mutta silti sitä poltetaan savuna ilmaan – nyt kaksi espoolaista koulua ideoi kierrätysmuoville aivan uusia käyttötapoja

Kierrätys: Kaksi espoolaiskoulua on mukana projektissa, jonka tarkoituksena on keksiä uutta käyttöä kierrätysmuoville.

Muovijäte, silppu, pökäle, granulaatti, filamentti ja 3D-tulostus. Siinä on muutamaan sanaan kiteytettynä muovin kiertokulku roskasta uudeksi tuotteeksi.

Villa Elfvikin luontotalon Muovin tarina -näyttely liittyy Espoossa meneillään olevaan Muovin tarina – roskasta tuotteeksi -hankkeeseen. Näyttely havainnollistaa, miten muovijätevirrasta tehdään uusia, kestävän kehityksen mukaisia ja vähähiilisiä tuotteita.

Pilottikouluina toimivat Olarin ja Ruusutorpan koulut, joissa on otettu talteen muoviroskaa. Sitä on tutkittu ja työstetty Lahdessa LAB-ammattikorkeakoulun muovilaboratoriossa. Kouluissa puolestaan on puhuttu lajittelusta ja materiaalitietoudesta.

– Öljy on tuontitavaraa, mutta me voimme täällä vaikuttaa muovin kiertoon. Tällä hetkellä puhtaiden, kirkkaiden muovien hyödyntäminen on kaikkein helpointa. Hankkeessa kerätään sekalaista pakkausmuovia, jotta voimme selvittää sen käytettävyyden erottelematta muovilaatuja. Elintarvikepakkauksissa kierrätettyä muovia ei voi käyttää, joten siitä on keksittävä muita tuotteita, projektipäällikkö Mia Johansson kertoo.

Muoviin liittyy nykyään paljon negatiivisia mielikuvia, koska muovi roskaa ympäristöä ja mikromuovia päätyy vesistöihin ja mereen.

– Muovilla on kuitenkin hyviä ominaisuuksia ja nyky-yhteiskunta tarvitsee muovia. Ongelmakohtiin pitää kuitenkin puuttua, Mia Johansson muistuttaa.

Mitä värikkäämpää muovi on, sen haastavampaa on sen uusiokäyttö.

Pohdittavaa on vielä paljon siinä, miten muovi saadaan oikeasti kiertämään. Lajittelematonta, sekajätteen joukkoon menevää muovia on käytetty energiajakeena, vaikka muovi olisi arvokasta materiaalina.

Muoviroskasta on Lahdessa LAB-ammattikorkeakoulun muovilaboratoriossa kehitetty uusia tuotteita, joiden pienoismallit ovat nähtävillä näyttelyssä. Tuotteista on tarkoitus valmistaa prototyyppejä ensi vuonna.

– Yksi haaste kierrätysmuovin käytössä on se, että kaikki muovit eivät sula samassa lämpötilassa.

Johanssonin mukaan tavoitteena on löytää uusia käyttötapoja sekalaiselle muovijätteelle. Mitä värikkäämpää ja likaisempaa muovi on, sen haastavampaa on sen uusiokäyttö.

Kierrätysmuovista tehdään nykyään esimerkiksi tiskiharjoja ja kukkaruukkuja. Lahdessa kierrätysmuovista on suunniteltu kaupunkiympäristöön sopivia tuotteita ja muotoiltu erityisesti ulkokalusteita, esimerkiksi pyöräteline, kukkapenkki, joka on myös istumapaikka ja kasvisermi, jossa kukkaruukuista muodostuu seinäke.

– Materiaalia tutkitaan vielä, mutta voi olla, että uusiin tuotteisiin pitää käyttää pieni määrä neitseellistä muovia, koska se tekee materiaalista kimmoisamman.

Näyttelystä tehdään myös verkkonäyttely, joka voidaan viedä kaikkialle Suomeen.

Muovin tarina -näyttely jatkuu 23. tammikuuta 2022 asti.

Villa Elfvikin luontotalo on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–15 ja sunnuntaisin kello 10–16.

Suljettu joulunpyhinä 24.-26.12. Uudenvuodenpäivänä 1.1. ja loppiaisena 6.1. 2022 avoinna kello 10–16.