Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki ei anna periksi: Länsiväylän muuttaminen bulevardiksi jälleen esille

Helsingissä otetaan jälleen pohdintaan Länsiväylän muuttaminen kaupunkibulevardiksi. Korkein hallinto-oikeus tyrmäsi Helsingin aiemmat suunnitelmat kiistoja herättäneestä hankkeesta vuonna 2018. Nyt Helsingissä on alkamassa Länsiväylän ympäristön osayleiskaavan suunnittelu, jossa alueelle etsitään erilaisia vaihtoehtoja.

Iso kysymys osayleiskaavassa on, mitä tapahtuu Länsiväylälle.

– Länsiväylän muuttaminen bulevardiksi on yksi tutkittava vaihtoehto, muotoilee yleiskaavasuunnittelija Satu Tarula Helsingin kaupungilta.

Helsingin aiemmat kaupunkibulevardisuunnitelmat herättivät runsaasti vastustusta naapurikaupungeissa ja kehyskunnissa, muun muassa Espoossa ja Kirkkonummella.

Helsinki halusi muuttaa kaikki isot sisääntuloväylät kaupunkibulevardeiksi, jotta niiden varsia saataisiin asuinkäyttöön.

Kehyskunnissa taas katsottiin, että isojen väylien muuttaminen kaupunkimaisemmiksi ja nopeusrajoitusten laskeminen hidastaisivat ja ruuhkauttaisivat liikennettä.

KHO kumosi Helsingin suunnitelmat Länsiväylän, Turunväylän, Hämeenlinnanväylän sekä Lahdenväylän osalta marraskuussa 2018. KHO perusteli päätöstään muun muassa sillä, että teiden toimivuuteen bulevardeina liittyy liikaa epävarmuustekijöitä.

Voimaan jäivät kaupunkibulevardisuunnitelmat Vihdintien ja Tuusulanväylän osalta. Näistä Vihdintien bulevardin suunnittelu on pisimmällä.

Uudella osayleiskaavalla halutaan Tarulan mukaan selkeyttää alueen kaavatilannetta. KHO:n päätöksestä johtuen Länsiväylän varrella Helsingin puolella on tällä hetkellä voimassa kolme yleiskaavaa: vuoden 2016 niiltä osin, joita KHO:n päätös ei kumonnut, vuoden 2002 sekä Koivusaaren osayleiskaava.

Osayleiskaavan työstäminen on Tarulan mukaan alkuvaiheessa. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on tarkoitus esitellä kaupunkiympäristölautakunnalle tammikuussa, jonka jälkeen suunnitelma tulisi nähtäville helmikuussa.

– Ensi vuonna mietitään erilaisia skenaarioita alueelle. Tulemme kuulemaan valmistelussa laajasti eri tahoja, Espoon kaupunki mukaan lukien, Tarula sanoo.

Helsingin kaupunginvaltuuston päätettäväksi kaava tulisi alustavan aikataulun mukaan vuonna 2025.

Länsiväylän osayleiskaavan suunnittelun alkamisesta kertoi ensimmäisenä Lauttasaari-lehti .

Lue myös:

Vihdintien bulevardikaupungin suunnittelu etenee, asuntoja tuhansille – vaikuttaa myös espoolaisten kulkemiseen

Vihdintien kaupunkibulevardi on Helsingin listalla ensimmäisenä, tielle suunnitellaan myös pikaratikkaa

Täystyrmäys Helsingille: Kaupunkibulevardit ja Keskuspuiston nakertaminen nurin oikeudessa