Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entinen terveydenhoitaja Taru Kivilahti avasi Espooseen lelukaupan, joka panostaa käytettyjen lelujen myyntiin – idea syntyi, kun hän etsi tyttärelleen suosittuja eläinhahmoja

Lahjaksi sopii käytettykin lelu.

Tätä mieltä on lelukauppayrittäjä Taru Kivilahti, joka on avannut kierrätettyjen lelujen myyntiin panostavan lelukaupan haukilahtelaisen kerrostalon kivijalkaan.

– Haluan osallistua lelujen kierrättämiseen ja helpottaa perheiden arkea. Käytetty lelu voi olla parempi kuin uusi.

Ennen lelukauppiaaksi ryhtymistä Kivilahti toimi terveydenhoitajana neuvolassa. Nyt hän pyrkii "vanhan ajan lelukaupallaan" innostamaan lapsia ja perheitä leikkimään.

– Ajattelen, että olisi todella tärkeää kannustaa erityisesti poikia leikkiin. Pelien maailma vetoaa poikiin koko ajan nuorempana ja leikki jää heillä syrjään aikaisemmin kuin tytöillä.

Lähellä sydäntä on myös lukemiseen innostaminen, ja Kivilahti miettii keinoja lisätä lastenkirjojen kiertoa kaupassaan.

Idea lelukaup asta syntyi Kivilahden etsiessä Littlest Pet Shop -hahmoja tyttärelleen. Nyt Kivilahden oman lelukaupan valikoimassa on satoja Littlest Pet Shop -hahmoja, jotka hän on ostanut, puhdistanut ja valokuvannut myytäväksi myös verkossa. Käytettyjä vuosien 1990–2010 aarteita etsivät myös keräilijät. Asiakkaita on ympäri Suomea.

Oman myymälän perustaminen on kuulunut Kivilahden haaveisiin jo 12–13 vuoden ajan, mutta aika tuli kypsäksi elämänmuutokselle parisen vuotta sitten. Tuolloin hän ryhtyi rakentamaan lelujen verkkokauppaa käytettyjen leluhahmojen ympärille.

– Haluan tuoda mukaan elämyksellistä puolta. Verkkokauppa on kuitenkin melko kaukana asiakkaasta. Osa verkkokaupan asiakkaistakin kysyi, voisiko tulla katsomaan tuotetta paikan päälle.

Kivilahti kertoo, että pelkän second handin avulla yrittäminen on vaikeaa. Uusien lelujen valikoimaan hän pyrkii etsimään sellaista, jota ei löydä marketeista. Valikoimassa on paljon metsän- ja viidakoneläinfiguureja – uusia ja käytettyjä.

– Näiden kanssa voit yhdistää luovan tekemisen. Eläimelle voi rakentaa vaikkapa iglun tai pesän muovailuvahasta ja keppejä voi etsiä luonnosta.

Lisäksi käytettyjen lelujen valikoimassa on vaikkapa My Little Ponyjä ja barbeja.

– Olen itsekin leikkinyt poneilla ja barbeilla. Muistan hyvin sen innon. Syntymäpäivärahoilla mentiin Leppävaaran Maxi-marketiin leluostoksille.

Tällä hetkellä kierrätettyjä leluja on varastossa niin paljon, ettei Kivilahti pysty ottamaan käytettyä myyntiin enää tämän vuoden puolella.

Lelukaupan nimikin, Elli Madelli, on kierrätetty, sillä nimi tulee perheen jackrusselinterrieriltä.