Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Helsingin ympärille voisi kaivaa vallihaudan"

Helsingissä uudelleen esille otetut kaavailut Länsiväylän mahdollisesta bulevardisoinnista kirvoittavat odotetun kipakkaa keskustelua Espoossa.

Länsiväylä kertoi verkkosivuillaan viime perjantaina, että vilkkaasti liikennöidyn väylän bulevardisointia tutkitaan yhtenä vaihtoehtona, kun Helsinki valmistelee alueelle uutta osayleiskaavaa.

Bulevardisointi heikentäisi etenkin yksityisautoilijoiden liikkumista Espoosta, Kirkkonummelta ja Siuntiosta. Helsinki sen sijaan voisi saada himoittua rakennusmaata Lauttasaareen.

Länsiväylä-lehden Facebook-sivulla aihetta on kommentoitu runsaasti – ja myös tavallista värikkäämmin.

Valtaosa keskustelijoista tyrmää bulevardisointisuunnitelmat. Arvostelu kohdistuu ennen muuta Helsingissä valtaa pitäviin puolueisiin ja heidän edustajiinsa.

Osa keskustelijoista katsoo, että Helsinki on Espoolle yhä vähemmän tärkeä.

– Onneksi ei tuonne (Helsinkiin) juuri tarvitse mennä. Ennen tuli käytyä ostoksilla, ei enää kun kulkeminen ja pysäköinti tehty mahdottomaksi metron ja muun kautta. Pitäkää tunkkinne, tylyttää eräs keskustelija.

Keskustelussa lentelee huomattavan villejä ajatuksia.

– Siirretään laivaliikenne Vuosaareen tai kokonaan uuteen satamaan. Sen jälkeen Helsingin keskustan ympärille voi kaivaa vaikka vallihaudan, eräs kommentaattori ehdottaa.

Jotkut keskustelijat eivät tyydy vain tyrmäämään bulevardisointia, vaan esittävät vastaehdotuksena, että osa nykyisestä Helsingistä liitettäisiin Espooseen.

– Olen jo pitkään ollut sitä mieltä että Lauttasaari tulisi liittää Espooseen. Kuuluuhan tuo saari selkeästi Suur-Tapiolan talousalueeseen, jos sallitaan janvapaavuorimainen perustelu, leukailee eräs.

Huumoria on myös monen muun keskustelijan ehdotuksessa.

– Ennen Ruoholahtea voisi sillan katkaista ja laittaa siihen sellainen söpö lossi, eräs kommentoija pohtii ja vahvistaa näkemystään liittämällä tekstin loppuun virnistelevän kakka-emojin.

Keskusteluun otetaan osaa myös Kirkkonummen suunnalta. Eräs veneilevä kommentaattori ilmaisee näkemyksensä sarkasmia ja itseironiaa yhdistellen.

– Ei ole pakko Stadiin enää kenenkään mennä, joten sitä saa mitä tilaa. No, Hietaniemen hautausmaalla olis kiva välillä käydä, mutta voin sinne toki ajella aina ÖKYveneelläni täältä Kirkkonummen rajalta, no problems.

Vähimmistössä oleva bulevardisoinnin puolustaja katsoo, että nykyisenlaajuisen yksityisautoilun vähentäminen olisi perustultua.

– Hyvä ideahan tämä on. (Helsingin) keskustaan on ihan turha mennä yksityisautolla. Rokotukset kuntoon ja metroon. Pandemia on muuttanut työskentelyäkin siinä määrin, ettei entisenlaisia työmatkaruuhkia pitäisi edes muodostua.

Helsingin kaupungin suunnitelmat pääkaupunkiseudun sisääntuloväylien kaventamisesta bulevardeiksi ovat herättäneet laajaa vastustusta naapurikaupungeissa.

Korkein hallinto-oikeus tyrmäsi Helsingin aikeet Länsiväylän muuttamisesta kaupunkibulevardiksi 2018.

Nyt Helsingissä on alkamassa kuitenkin uusi Länsiväylän ympäristön osayleiskaavan suunnittelu, jossa yhtenä vaihtoehtona tutkitaan Länsiväylän bulevardisointia.