Välittäjä: Nämä asunnot jäävät nyt käsiin pk-seudulla ja Espoossa muutos on jopa 67,1 prosenttia – "Markkina on melkoisen armoton"

Pienten asuntojen myynti ja vuokraus takkuaa pahasti pääkaupunkiseudulla, kertoo kiinteistönvälittäjä Sp-Koti.

Syynä on ketjun mukaan koronapandemia, joka on on vaikuttanut erityisen voimakkaasti pienten asuntojen myyntiin ja vuokraukseen.

Yksiöiden ja kaksioiden myyntiajat ovat ketjun mukaan pidentyneet huomattavasti, ja asunnon sijainnilla on nyt entistäkin suurempi merkitys.

Vapaiden vuokrayksiöiden ja -kaksioiden määrät ovat myös nousseet vuoden aikana huimasti: Helsingissä 34,5 prosenttia, Vantaalla 50,2 prosenttia ja Espoossa peräti 67,1 prosenttia.

Luvut on kerätty Oikotien ilmoituksista.

– Yksiöitä ja kaksioita on nyt poikkeuksellisen paljon tarjolla pk-seudun asuntomarkkinoilla sekä asunnonostajille että -vuokraajille. Pienten vuokra-asuntojen määrä on noussut vuodentakaisesta uskomattoman paljon Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen tiedotteessa.

Myös pienten asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet merkittävästi.

– Sijainnin merkitys korostuu nyt entistä voimakkaammin sekä pienasuntojen myynnissä että vuokraamisessa. Markkina on melkoisen armoton tällä hetkellä, ellei asunto sijaitse niin sanotulla 'primepaikalla' tai erinomaisten julkisten kulkuyhteyksien äärellä. Myyntiajat ovat nyt pitkiä.

Ensiasunnon ostajien kannalta tilanne on nyt parempi kuin viisi vuotta sitten. Silloin asuntosijoittajat ostivat kaikki myyntiin tulevat pienet asunnot jopa näkemättä niitä, muistuttaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Pk-seudulla on ollut vuokralaisten markkinat jo jonkin aikaa. Vuokra-asuntoa etsiville on pitkästä aikaa tarjolla vaihtoehtoja ja valinnanvaraa. Moni sijoittaja onkin joutunut tinkimään vuokrapyynnöstä saadakseen vuokralaisen asuntoonsa. Tyhjät kuukaudet vuokralaisten välissä ovat varsin yleisiä tällä hetkellä, kertoo Jäntti tiedotteessa.

Etenkin useita uusia asuinalueita vaivaa Jäntin mukaan nyt ylitarjonta, joka on seurausta viime vuosien pienten asuntojen uudisrakentamisbuumista ja asuntosijoittajien passiivisuudesta.

Jäntin mukaan asunto pk-seudulta on edelleen hyvä sijoitus

– Omaan asuntoon säästäminen tai asuntoon sijoittaminen ovat edelleen hyviä säästämisen muotoja. Monet pienten asuntojen myyjät ovat nyt valmiimpia neuvottelemaan hinnasta kuin tilanteessa, jossa kaikki yksiöt ja kaksiot kävivät heti kaupaksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut