Jo kymmeniä potilaita sairaalassa, eikä syy ole koronan – tämä lasten epidemia on poikkeuksellisen kova tänä vuonna

Pieniä lapsia vaivaava rs-virus kuormittaa nyt sairaaloita, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus.

Husin mukaan joka viides lastenosastojen potilas on sairaalahoidossa rs-viruksen vuoksi

Pienten rsv-potilaiden määrä sairaalahoidossa on kasvanut marras–joulukuussa jyrkästi. RS-virus tulee sanoista respiratory syncytial virus ja se on yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus.

Suurimmassa riskissä vakavalle RS-viruksen aiheuttamalle taudille ovat alle 12 viikon ikäiset vauvat. Husin lastenosastoilla on ollut hoidossa enimmillään 39 lasta samanaikaisesti RS-viruksen vuoksi.

Husin lastenyksiköissä on yhteensä 216 vuodeosastopaikkaa, joista vajaan viidesosan vievät nyt RSV-potilaat.

Samaan aikaan lastenosastoilla on hoidossa vain yksittäisiä koronapotilaita.

– RSV-epidemia on tänä vuonna todella voimakas, eikä epidemia näytä vielä mitään taittumisen merkkejä. Paras tapa suojella vauvoja RS-virukselta on välttää paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Huolellinen käsihygienia on myös tärkeää, sanoo lasten infektiolääkäri Tea Nieminen tiedotteessa.

Niemisen mukaan sairaaloissa on tehty järjestelyjä, jotta kaikki RS-virusta sairastavat ja sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat saadaan hoidettua.

Uudessa lastensairaalassa on avattu lisää potilaspaikkoja tehovalvontaosastolle ja vuodeosastolle sekä henkilökuntaa on koulutettu RSV-potilaiden hoitoon.

RSV-potilaita hoidetaan myös Jorvin sairaalan ja Hyvinkään sairaalan lastenosastoilla.

– Henkilöstö on joustanut ja hoitanut potilasruuhkat erinomaisesti, sanoo vs. toimialajohtaja Eero Jokinen tiedotteessa.

Jos potilasmäärät tästä vielä kasvavat, näkyvät vaikutukset muun muassa leikkausten siirtoina.

Toimintaohjeet

Alle 12 viikon ikäiset vauvat sairastavat eniten

RS-virus aiheuttaa tyypillisesti vastasyntyneille, imeväisille sekä pikkulapsille alempien hengitysteiden tulehduksen. Epidemian aikana RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat merkittävin sairaalahoidon syy lapsilla.

RS-virus leviää pisaratartuntana ja viruksen itämisaika on yleensä 4–5 päivää. Sairastunut henkilö erittää virusta noin viikon ajan ensimmäisten oireiden jälkeen.

Oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena.

Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot. Jälkitauteina voi ilmetä muun muassa korvatulehduksia.

Jos vanhempi epäilee vauvalla RSV-infektiota ja vauvalla on esimerkiksi hengitys- tai syömisvaikeuksia, on syytä soittaa Päivystysapuun numeroon 116 117 lisäohjeiden saamiseksi. Puhelun hinta on 0 euroa.

Hätätapauksissa soitetaan hätänumeroon 112.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut