Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jo kymmeniä potilaita sairaalassa, eikä syy ole koronan – tämä lasten epidemia on poikkeuksellisen kova tänä vuonna

Pieniä lapsia vaivaava rs-virus kuormittaa nyt sairaaloita, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus.

Husin mukaan joka viides lastenosastojen potilas on sairaalahoidossa rs-viruksen vuoksi

Pienten rsv-potilaiden määrä sairaalahoidossa on kasvanut marras–joulukuussa jyrkästi. RS-virus tulee sanoista respiratory syncytial virus ja se on yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus.

Suurimmassa riskissä vakavalle RS-viruksen aiheuttamalle taudille ovat alle 12 viikon ikäiset vauvat. Husin lastenosastoilla on ollut hoidossa enimmillään 39 lasta samanaikaisesti RS-viruksen vuoksi.

Husin lastenyksiköissä on yhteensä 216 vuodeosastopaikkaa, joista vajaan viidesosan vievät nyt RSV-potilaat.

Samaan aikaan lastenosastoilla on hoidossa vain yksittäisiä koronapotilaita.

– RSV-epidemia on tänä vuonna todella voimakas, eikä epidemia näytä vielä mitään taittumisen merkkejä. Paras tapa suojella vauvoja RS-virukselta on välttää paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Huolellinen käsihygienia on myös tärkeää, sanoo lasten infektiolääkäri Tea Nieminen tiedotteessa.

Niemisen mukaan sairaaloissa on tehty järjestelyjä, jotta kaikki RS-virusta sairastavat ja sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat saadaan hoidettua.

Uudessa lastensairaalassa on avattu lisää potilaspaikkoja tehovalvontaosastolle ja vuodeosastolle sekä henkilökuntaa on koulutettu RSV-potilaiden hoitoon.

RSV-potilaita hoidetaan myös Jorvin sairaalan ja Hyvinkään sairaalan lastenosastoilla.

– Henkilöstö on joustanut ja hoitanut potilasruuhkat erinomaisesti, sanoo vs. toimialajohtaja Eero Jokinen tiedotteessa.

Jos potilasmäärät tästä vielä kasvavat, näkyvät vaikutukset muun muassa leikkausten siirtoina.