Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluevaalit: Kokosimme puolueiden espoolaiset kärkiehdokkaat – ehdolla 8 kansanedustajaa ja valtaosa nykyisistä valtuutetuista

Espoosta on tammikuun aluevaaleissa ehdolla useita istuvia kansanedustajia ja valtaosa nykyisistä kaupunginvaltuutetuista.

Puolueet jättivät ehdokashakemukset aluevaalilautakunnalle tiistaina.

Aluevaaleissa valitaan jäsenet hyvinvointialueiden valtuustoihin. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen kuuluu 10 kaupunkia ja kuntaa Espoosta Hankoon ja Lohjalle.

Äänestäjät voivat äänestää ketä tahansa Länsi-Uudenmaan ehdokkaista, mutta väkimäärältään ylivoimaisesti suurimman Espoon on pelätty kahmivan valtaosan aluevaltuuston paikoista.

Aluevaalilautakunnat vahvistavat ehdokasasettelun 23. joulukuuta. Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa 12. tammikuuta ja päättyy 18. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.

Kokoomus lähtee Länsi-Uudellamaalla vaaleihin täydellä listalla. Espoolaisista kansanedustajista ehdokkaina ovat Pia Kauma, Mia Laiho ja Kai Mykkänen.

Kokoomuksen Espoon 28 kaupunginvaltuutetusta koko ryhmä pyrkii myös aluevaltuustoon. Listalla ovat sekä kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Henrik Vuornos ja että viime kauden puheenjohtaja Markku Markkula.

Ehdolla ovat valtuutetut Kaisa Alaviiri, Olli Aro, Simon Elo, Noora Fagerström, Isto Havu, Ira Tanskanen-Hietanen, Mervi Katainen, Pirjo Kemppi-Virtanen, Kerttu-Liisa Kilpijoki, Vanessa Kurri, Mikko Laakso, Ville Laakso, Jarno Limnell, Julia Lindholm, Mia Nores, Ulla Palomäki, Veera Ruoho, Marika Räf, Tere Sammallahti, Jouni Särkijärvi, Joel Vanhanen, Emma-Stina Vehmanen ja Paula Viljakainen.

Uutena nimenä listalla on muun muassa julkisuudesta tuttu unitutkija Markku Partinen.

Myös vihreillä on Länsi-Uudellamaalla täysi lista. Puolueen espoolaisista kansanedustajista ehdolle lähtevät sote-työssä mukana olleet Saara Hyrkkö ja Noora Koponen. Molemmat ovat myös kaupunginvaltuutettuja.

Ehdolle lähtee myös Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Henna Partanen. Muista vihreiden valtuutetuista aluevaltuustoon pyrkivät Leila Arstila, Johanna Karimäki, Mikki Kauste, Risto Nevanlinna ja Peppi Seppälä.

Uutena nimenä listalla on politiikkaan paluuta yrittävä, HSY:n toimitusjohtajan virasta irtisanoutunut espoolainen Raimo Inkinen. Ennen HSY-pestiä Inkinen toimi Espoon kuntapolitiikassa useiden vuosien ajan ja oli muun muassa kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja.

Demareillakin on Länsi-Uudellamaalla täydet 98 ehdokasta. Espoolainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Maria Guzenina on ehdolla. Espoon kymmenestä kaupunginvaltuutetusta aluevaltuustoon pyrkivät myös Juri Aaltonen, Ali Abdirahman, Hannele Kerola, Liisa Kivekäs, Heleena Marttila, Aulikki Pentikäinen, Markku Sistonen sekä Johanna Värmälä.

Perussuomalaisista ehdolle lähtee koko Espoon kahdeksan hengen valtuustoryhmä, eli kansanedustaja Arja Juvonen sekä Ari Ampuja, Simo Grönroos, Hannu Järvinen, Henna Kajava, Jiri Keronen, Teemu Lahtinen sekä Jaana Valle.

RKP:llä on Espoon kaupunginvaltuustossa kuusi edustajaa. Heistä ehdolla ovat Karin Cederlöf, Nina af Hällström ja Eva-Lena Gästrin. Puolueella on Länsi-Uudellamaalla täysi lista ehdokkaita.

Kristillisdemokraattien kaikki kolme Espoon kaupunginvaltuutettua, kansanedustaja Antero Laukkanen, lääkäritaustainen Kaarina Järvenpää ja entinen pikaluistelija Mika Poutala ovat ehdolla.

Keskustan Espoon kaupunginvaltuutetuista ehdolla on Riikka Pakarinen.

Myös Vasemmistoliiton molemmat valtuutetut, Tiina Ahlfors ja Kari Uotila ovat ehdolla.

Liike Nyt on kertonut, että sillä on 21 ehdokasta jokaisella hyvinvointialueella. Liike Nyt ei ole vielä kertonut espoolaisista ehdokkaistaan.

Muokattu 15.12.2021 klo 15.20: Lisätty kaupunginvaltuutettu Kerttu-Liisa Kilpijoki ja tieto, että kokoomuksesta ehdolla koko valtuustoryhmä.

Muokattu 16.12.2021 klo 15.05: Korjattu Rkp:n Eva-Lena Gästrinin nimi ja lisätty tieto, että myös Rkp:llä täysi lista.

Lue myös:

Osa Uudenmaan kunnanjohtajista pelkää ongelmia ja jopa kaaosta, kun hallitus runttaa sotea pikavauhdilla läpi – STM:n kyky johtaa jättiuudistusta epäilyttää

Pelastustoimi on jäänyt sotessa sivuosaan, mutta Länsi-Uudenmaan pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki on huolissaan jättiuudistuksen ongelmista – "Ihan kiukuttelematta täyttyy miettiä, pystymmekö tässä aikataulussa"

Jättimäinen ict-uudistus käynnistyy: mukana 6 500 työasemaa, yli 30 sote-järjestelmäasennusta ja yli sata hallintojärjestelmää yksin Länsi-Uudellamaalla – 84 miljoonan euron hintalappu on vasta alkua

Pienten kuntien sotepäättäjät pelkäävät: Espoo jyrää jättiuudistuksessa – "Kovat paineet leikata palveluverkosta"

Suomen rikkain kunta ei saa yhtään edustajaa päättämään asukkaidensa sosiaali- ja terveydenhuollosta – Yle: Espoo jyräämässä pikkukunnat aluevaaleissa