Aluevaalit Kirkkonummella: Yli 60 ehdokasta, valtuustosta lähes puolet mukana, RKP:llä eniten ehdokkaita

Kirkkonummelta pyrkii eri puolueiden listoilla Länsi-Uudenmaan uuteen aluevaltuustoon yli 60 ehdokasta. Vaalit pidetään jo runsaan kuukauden kuluttua 23. tammikuuta.

Ehdokaslistat piti jättää vaalilautakuntaa viimeistään tiistaina.

Länsi-Uudellamaalla voi olla yhdellä listalla enintään 98 ehdokasta. Uuteen aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua.

Vaalimatematiikasta kiinnostuneille vaalit ovat kiinnostavat, sillä vastaavaa ei ole Suomessa ennen koettu.

Eduskuntavaalin Uusimaa on jaettu tulevissa vaaleissa neljään osaa. Aluevaaleja ei järjestetä Helsingissä, joka hoitaa jatkossakin sote-palvelut itse.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue kattaa kunnat ja kaupungit Espoosta Hankoon ja Karkkilaan.

Äänestäjät voivat antaa äänensä kenelle tahansa Länsi-Uudenmaan ehdokkaista, kuntarajoja ei vaalissa tunneta.

Kirkkonummelta on lähtenyt mukaan aluevaaliin 61 ehdokasta. Tiedot on kerätty puolueiden omilta sivuilta, koska virallisia listoja ei vielä ole.

Suurin kirkkonummelaisryhmä vaalissa on RKP:llä, jolla on 15 paikallista ehdokasta. Heistä 6 on valtuutettuja eli puolet valtuustoryhmästä.

Valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Anders Adlercreutz (r.) ei ole mukana aluevaalissa.

RKP:n listalla on sen sijaan toinen pitkän linjan ex-kansanedustaja Mats Nylund. Hän oli kolme kautta eduskunnassa vuoteen 2019 saakka.

Hän on maanviljelijä Pohjanmaalta ja toimii puheenjohtajana ruotsinkielisten maanviljelijöiden keskusliitossa. Nylund asuu Kirkkonummella.

Kansanedustaja ja Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on ehdolla aluevaalissa.

Perussuomalaisten koko viiden jäsenen valtuustoryhmä on ehdokkaana. Kirkkonummelaisia perussuomalaisia on ehdolla yhteensä 11.

Kokoomuksella aluevaaliin osallistuu Kirkkonummelta 8 ehdokasta, heistä 4 on valtuutettuja, mukana myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Haapaniemi.

Kirkkonummen SDP:llä on vaalissa 7 ehdokkaan ryhmä, joista kolme on valtuutettuja.

Vihreillä on kirkkonummelaisia ehdokkaita myös seitsemän, heistä Markus Myllyniemi on ainut kunnanvaltuutettu.

Kirkkonummen valtuuston kahdesta yksijäsenisestä ryhmästä on molemmista valtuutetut ehdolla aluevaltuustoon. Keskustalla on vaalissa 6 paikallista ehdokasta ja Vasemmistoliitolla 7.

Kirkkonummen valtuustossa toimiva Pro Kirkkonummi ei ole mukana aluevaalissa, mutta valtuustoryhmään kuuluva Minna Hakapää on Uudenmaan sitoutumattomien listalla.

Kahden valtuutetun Kirnu-ryhmä on kahdella ehdokkaalla aluevaalissa Uudenmaan sitoutumattomien listalla.

Puolueiden nettisivuilta koottujen tietojen mukaan Kirkkonummelta on aluevaalissa 63 ehdokasta, joista Kirkkonummen 51 jäsenen valtuustoon kuuluu 22.

Johtuen vaalitavasta hyvinvointialueella voi moni kunta jäädä ilman paikallista valtuutettu uudessa päätöksentekoelimessä, koska mitään kuntakiintiöitä ei ole. Länsi-Uudellamaalla voi Espoon painoarvo olla hyvin suuri.

Muokattu 16.12.2021 klo 9: Lisätty tieto Minna Hakapään ehdokkuudesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut