Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omikron ehkä 3 kertaa tartuttavampi kuin delta, sanoo THL:n asiantuntija

Omikron poikkeaa aiemmista virusmuutoksista. Se on myös levinnyt maailmalla nopeasti. Sitä on ainakin 70 maassa, kertoo tiedotustilaisuudessa johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL)

Tähän mennessä Suomessa varmistettu 34 omikrontartuntaa. Laajaan yhteisöleviämistä ei ole meillä kuitenkaan havaittu, mutta lähiviikkoina omikronin uskotaan ottavaa valtaa.

– Alkaa olla varsin selkeää näkemystä, että omikron leviää herkemmin kuin delta. Se olisi ehkä noin kolme kertaa tartuttavampi kuin delta, sanoo Savolainen-Kopra THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa.

– Omikronin valtaantulo tulossa. On kuitenkin vaikea ennustaa, koska niin tapahtuu. Siihen vaikuttaa koko taudin leviäminen.

Suomessa Hus-alueella ja Varsinais-Suomessa käytössä testi, jolla tunnistetaan alustavasti omikron.

– Viikosta 48 alkaen arvioimme, että omikronin osuus on meillä selvässä kasvussa Hus-alueella. Osuus kasvaa Etelä-Suomesta alkaen kuten muissakin varianteissa.

Savolainen–Korpan mukaan tähän mennessä on saatu selville, että omikronia vastaan vaste on alentunut kaksi kertaa rokotetuilla. Kolme kertaa rokotetuilla vaste on parempi.

Siitä onko omikron vakavampi kuin delta, ei voida Savolainen-Kopran mukaan varmasti sanoa vielä tässä vaiheessa.