Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miljoonan rokotesuoja koronaa vastaan heikkenemässä, sanoo THL:n johtava asiantuntija

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo, että vähintään 60-vuotialla ja riskiryhmäläisillä on erittäin tärkeä ottaa kolmas koronarokotus. Se tulee ottaa heti, kun se tulee henkilölle mahdolliseksi.

Hänen mukaansa jopa miljoonan rokotesuoja on heikkenemässä, koska toisesta rokotuksesta on jo aikaa.

– Kolmansilla rokotuksilla pyritään hillitsemään deltamuunnoksen aiheuttamaa epidemiaa ja torjumaa omikronvarianttia, jatkaa tuohon sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen THL:n ja STM:n koronan tilannekatsauksen tiedotustilaisuudessa.

Puumalaisen mukaan nyt tarvitaan lisää vauhtia kolmansien rokotusten antamiseen.

– Rokotukset ovat kuntien vastuulla. Osalla on hankaluuksia saada riittävästi rokottajia, osalla kunnista taas ei, Kontio tietää.

STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki muistuttaa, että tautimäärät ovat olleet edelleen kasvussa. Suomessa todettiin viikolla 49 yli 10 500 uutta koronavirustapausta ja tartuntojen ilmaantuvuus on yhä noussut. Rokottamattomien joukossa on erittäin korkeita iImaantuvuuksia.

– Virusta on kierrossa paljon. Sairaala- ja tehohoidon tarve jatkuu huomattavan suurena koko maassa. Se näkyy erityissairaanhoidossa, mutta myös perusterveydenhuollossa on iso paine.

Viikon 49 lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 171 potilasta, joista 119 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 52 teho-osastoilla. Viime viikolla erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 137 uutta koronaviruspotilasta.

– Tehohoidon kuormitus ei ole juurikaan kasvanut. Ensimmäistä kertaa uusia potilaita on tullut enemmän Hus-alueen ulkopuolelle. Tartuntoja ollut paljon Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä, Voipio-Pulkki kertoo.

Viime viikolla tehohoitoon tuli 36 uutta koronaviruspotilasta. Viimeisten neljän viikon aikana tehohoitoon tulleiden koronaviruspotilaiden viikoittainen määrä on vaihdellut 32 ja 39 välillä.

Leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät nyt 17 alueella. Ne ovat Ahvenanmaan maakunta sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Helsingin ja Uudenmaan (HUS), Kanta-Hämeen, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Lapin, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit.

– Tarttuntapaine on edelleen hyvin suuri. Tartunnat leviävät nyt nopeasti. Yksi syy on se, että meillä on paljon oireettomia ja vähäoireisia tartunnan saaneita. Lisäksi omikron lisää nyt paljon epävarmuutta, Voipio-Pulkki toteaa.

Tautiin liittyviä kuolemia oli keskiviikkoon 15. joulukuuta. mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 446. Kahden viikon aikana uusia kuolemia on raportoitu yhteensä 98. Näistä 76 raportoitiin yli 70-vuotiailla.