Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelma uhkaa nyt jo neljää koulua – Tuohtunut vanhempi pitää säästöjä naurettavan pieninä ja kaupungin väitteitä hullunkurisina: "Ärsyttää myös tapa, millä tätä tehdään"

Koulut: "Hullunkurista, että resurssit opetukseen ja tuen antamiseen paranisivat isossa koulussa ja ryhmässä", sanoo vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Tommi Turku.

Bembölen koulua uhkaa lakkautus jo ensi lukuvuoden alusta. Espoon kaupunki pyrkii luopumaan pienimmistä kouluistaan säästösyistä ja ruotsinkielisellä puolella katseet on käännetty nyt Bemböleen.

Suomenkielisellä puolella lakkautusuhan alla ovat Nuuksion, Hösmärinpuiston ja Komeetan koulut.

Bembölen koulun lakkauttamisen on laskettu tuovan noin 255 000 euron vuosittaiset säästöt, kertoo opetuspäällikkö Outi Saloranta-Eriksson.

Koulun vajaan 50 oppilaan uudet koulut olisivat Lagstads ja Karamalmens skola. Oppilaat mahtuisivat koulujen olemassa oleviin ryhmiin ja henkilökunnalle löytyisi töitä muualta.

Koulujen lakkauttamisia valmistellaan Taloudellisesti kestävä Espoo -ohjelman puitteissa. Kaupunginvaltuutetut ovat hyväksyneet ohjelman, jossa päätettiin hakea säästöjä muun muassa perusopetuksen yksikkökokoja kasvattamalla.

Bembölen koulun tilanteesta järjestetään tiedotus- ja keskustelutilaisuus teamsin välityksellä maanantaina 20. joulukuuta.

Lautakunnan päätettäväksi Bembölen koulun jatko tulee tammikuussa.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Tommi Turku on pöyristynyt Bembölen koulun lakkautussuunnitelmista. Hän pelkää, että lakkautus vähentäisi kaksikielisten perheiden mahdollisuuksia laittaa lapsi ruotsinkieliseen kouluun, koska koulumatkoista tulisi aiempaa pidempiä ja vaarallisempia.

Turku muistuttaa, että koulun lähialueet ovat kasvamassa uudisrakentamisen myötä.

– Säästöt tuntuvat naurettavilta, jos suurin säästö tulee tilakustannuksista. Rakennus on kaupungin oma ja terve eikä se katoa minnekään, Turku sanoo.

Häntä eivät vakuuta kaupungin perustelut isojen yksiköiden eduista. Kaupungin mukaan nykyistä suuremmat koulut mahdollistavat joustavammat opetusryhmät, laajemmat kieli- ja valinnaisainetarjonnat sekä mahdollisuuden tukea oppilaita eri lahjakkuusalueilla.

– Hullunkurista, että resurssit opetukseen ja tuen antamiseen paranisivat isossa koulussa ja ryhmässä. Pieni koulu on turvallinen ympäristö ja kaikki tuntevat kaikki. Pienemmät luokkakoot eivät haittaa, koska siellä myös leikitään yli ikärajojen, Turku kertoo.

Bembölen koulu täyttäisi kahden vuoden päästä 100 vuotta. Koulun lakkauttaminen on ollut esillä myös vuosina 2019 ja 2016, Turku kertoo.

– Ärsyttää myös tapa, millä tätä tehdään. Asia tuodaan todella lyhyellä varoituksella keskelle joulukiireitä.

– Kokouskutsu tiedotustilaisuudesta on lähetetty vain koululaisten vanhemmille, vaikka koulun mahdollinen lopettaminen koskettaa myös niitä perheitä, jotka ovat ajatelleet laittaa lapsensa tulevaisuudessa Bembölen kouluun.

Saloranta-Erikssonin mukaan virkamiesten valmistelussa on nyt niin sanottu ennakkoarviointi, jossa punnitaan lakkauttamisen lisäksi kahta muuta vaihtoehtoa. Toisessa koulu jatkaisi entisellään ja toisessa koulun oppilaaksiottoaluetta suurennettaisiin.

Saloranta-Eriksson muistuttaa, että Bembölen koulun oppilaaksiottoalueen suurentaminen vaikuttaisi kolmen ruotsinkielisen koulun oppilasmääriin.

Espoon ruotsinkielisissä peruskouluissa on 3 062 oppilasta.

Ruotsinkielisten oppilaiden määrä on pysynyt Espoossa lähes ennallaan viime vuosina. Koska suomenkielisten oppilaiden määrä on kasvanut, ruotsinkielisten prosentuaalinen osuus on pienentynyt.