Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikintorilta evakkoon joutunut Espoon sukkamummo Taina Ruotsi, 77, kutoo edelleen sukkia hurjaan tahtiin – nyt hän avasi joulupuodin uuteen paikkaan ja muistelee lämmöllä kohtaamistaan sotaveteraanin kanssa

Harrastus: Heikintorin sukkamummona tunnettu Taina Ruotsi on tehnyt korona-aikana satoja villasukkia. Joulupuoti on poikkeuksellisesti espoonlahtelaisen asuintalon kerhotilassa.

Muistatko Heikintorin sukkamummon? Sukkamummo Taina Ruotsin, 77, joka myy kutomiaan villasukkia Heikintorilla ennen joulua.

Ruotsin on voinut bongata tapiolalaisen kauppakeskuksen käytävällä kymmenen vuoden ajan. Koronatilanne piti hänet kuitenkin viime vuonna kotona.

Kutominen ei jäänyt, vaan sukkia on syntynyt koronaepidemian aikana yhden sukan päivävauhtia.

– Totta kai olen pitänyt taukoakin. En kai minä ihan hullu ole, Ruotsi nauraa.

Sukkien iloisenväriset raidat syntyvät jämälangoista, jolloin lankahävikkiä ei tule. Kudottuna on myös lapasia, myssyjä ja vauvan villatakkeja.

Tänä vuonna Ruotsin joulupuoti sijaitsee poikkeuksellisesti hänen asuintalonsa kerhotiloissa Espoonlahdessa. Yhteyden saaminen asiakkaisiin on ollut vaikeaa. Tilannetta vaikeuttavat myös koronaepidemia sekä liukkaat kelit.

– Oli raskasta kävellä Heikintorille päivittäin bussiterminaalista, hän perustee paikanvaihdosta.

Toisaalta Heikintorilla tuli myös vuosittain 750 euron edestä paikkavuokrakuluja. Ja aluksi Citycon yritti velottaa paikasta moninkertaisesti, Ruotsi kertoo.

Heikintorille Ruotsin tekisi kuitenkin edelleen mieli. Aamuisin tutut kauppiaat huikkasivat hyvät huomenet. Monet asiakkaat tulivat paikalle vuosittain.

– Kerran Eino Grön käppäili ohitse ja sanoin hänelle, että osta sukat. Hän vastasi, että kuule, kun kierrän tuolla maakunnissa, niin saan aina siellä yleisöltä sukkia, Ruotsi kertoo.

Ruotsi muistaa lämmöllä myös tapaamistaan rollaattorilla liikkuvan sotaveteraanin kanssa. Villasukat herättivät miehen muistelemaan sota-aikaa ja rintamalla käyttämiään villasukkia.

– Hän kertoi, että ostaisi sukat, jos hänellä olisi rahaa, ja liikuttui, kun annoin sukat joululahjaksi.

Kutomisinnostus sai alkunsa parisenkymmentä vuotta sitten, kun Ruotsi törmäsi käsityölehdessä polvisukkaohjeeseen. Aluksi häntä nähtiin Lippulaivan edessä järjestettävillä markkinoilla.

Viime aikoina Ruotsi on joutunut kutomaan kipulääkkeiden voimin. Sukkamyynnin tuotot menevät säästöön yllättäviä terveysmenoja varten.

– Niskassa ja olkapäässä on rappeuma. Kädet kestävät kutoa, mutta kipu säteilee ylös päin, hän kertoo.

Joulun jälkeen kutomisesta voisi pitää lomaa, mutta toimettomaksi television ääressä joutuvat kädet eivät meinaa millään asettua aloilleen, Ruotsi tietää.

– Se on kuin sairaus. Miten pitää käsiä, jos ei ole kutimet kädessä?

Sukkamummon joulupuoti sijaitsee Espoonlahden kirkon lähellä osoittessa Merenkulkijankatu 5 E.