Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkärin videovastaanotto maksulliseksi – Espoo kaavailee korotuksia asiakasmaksuihin

Espoo kaavailee korotuksia osaan terveystoimen asiakasmaksuista.

Jatkossa muun muassa lääkärin ja fysioterapeutin videovastaanotot olisivat maksullisia.

Terveyskeskuslääkärin videovastaanotto maksaisi 13,10 euroa käyntikertaa kohden. Maksu perittäisiin enintään kolmelta käyntikerralta kalenterivuoden aikana.

Fysioterapian etävastaanoton hinta olisi 7,20 euroa.

Etävastaanotoista ei ole aiemmin peritty Espoossa asiakasmaksuja. Sen sijaan esimerkiksi Vantaalla ja Tampereella ne ovat maksullisia. Espoon esittämä hinta jäisi alemmaksi kuin näissä kaupungeissa: Vantaalla etävastaanotosta peritään 16,40 euroa ja Tampereella 20,60 euroa.

Espoon terveysasemien käyntimaksu on 16,40 euroa. Tähän ei esitetä muutoksia.

Korotuksia on tulossa myös useisiin muihin maksuihin. Muun muassa lääkärintodistukset kallistuisivat. Esimerkiksi ajo-oikeutta varten tarvittavan lääkärintodistuksen hinta olisi ensi vuonna 61,80 euroa, kun se nykyisin on 61 euroa.

Hammashoidossa sekä suuhygienistin, hammaslääkärin että erikoishammaslääkärin maksut nousisivat 10–30 senttiä.

Kotona annettavista palveluista kotihoidon, lapsiperheiden säännöllisen kotipalvelun sekä pitkäaikaisen palveluasumisen hintoihin esitetään korotuksia, samoin vammaispalvelujen ylläpitomaksuihin.

Myös terveydenhuollon asiakasmaksuja koskeva maksukatto nousee nykyisestä 683 eurosta 692 euroon.

Kun maksukatto on täyttynyt, asiakasmaksuja ei enää pääsääntöisesti peritä.

Samalla maksukaton piiriin tulee enemmän palveluita. Esimerkiksi suun terveydenhuollon tutkimuksesta ja hoidosta perittävät maksut kerryttäisivät jatkossa maksukattoa, samoin toimeentulotuesta maksetut maksut sekä etäpalveluista perittävät maksut.

Espoon hyvinvoinnin ja terveyden lautakunta käsitteli asiakasmaksuja 16. joulukuuta. Maksuista päättää kaupunginhallitus 10. tammikuuta.

Korotusten taustalla ovat sekä lainsäädäntöön että Espoon omiin tarpeisiin liittyviä syitä.