Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

10 ravintolan ketju päätti luopua koronapassissa, ja huomattavan suureksi käynyt asiakaskato loppui – "Olemme nimenomaan ruokaravintola"

Päätös: Koronapassi ehti olla toiminnassa vain pari päivää. Asiakkaiden määrä väheni tosi paljon, kerrotaan ravintolasta.

Helsinkiläisen ravintolaketjun päätös luopua koronapassista herättää vilkasta keskustelua.

Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutiset kertoi äskettäin, että kauppakeskus Itiksessä toimivassa ravintola Momentossa koronapassin käyttöönotto tökki alusta alkaen. Vaatimus passin näyttämisestä ehtona sisäänpääsylle ei osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

– Koronapassi oli käytössä vain pari päivää, mutta sinä aikana asiakkaiden määrä väheni tosi paljon, kertoi Momenton ravintolavastaava Pha Ah.

– Sitten päädyimme siihen, että lopetimme alkoholijuomien anniskelun kello 17 ja vähensimme asiakaspaikkojen määrää 75 prosenttiin tavanomaisesta. Näin ollen koronapassia ei tarvitse enää kysyä asiakkailta.

Muutoksen jälkeen asiakkaat alkoivat palata Itäkeskuksen Momentoon, joskin he purnasivat siitä, miksi paikassa tarjotaan anniskeltavia juomia vain kello viiteen saakka.

– Olemme nimenomaan ruokaravintola, joten valtaosa myynnistä tulee ruoasta. Alkoholimyynnin osuus on meillä vain noin kolme prosenttia, sanoi Itiksen Momenton esimies Jennifer Vincent.

Momento on italialaishenkinen ravintolaketju, paikkoja on Suomessa yhteensä 10. Päätös luopua koronapassista koskee koko ketjua.

– Momento-ravintoloissa ei ole koronapassi käytössä. Tästä johtuen joudumme lopettamaan alkoholin anniskelun kello 17.00 kaikissa ravintolarajoitusalueen toimipisteissämme, ketju kertoo verkossa ja jatkaa, että henkilökunta kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan ja koronavirusriskiä pyritään minimoimaan.

Momentolla on Helsingissä kaksi ravintolaa, joista toinen sijaitsee Kalasatamassa kauppakeskus Redissä.

– Me noudatamme samaa käytäntöä kuin muissakin Momento-ravintoloissa eli koronapassia ei nyt kysytä, koska oluthanat sulkeutuvat jo kello 17. Aukioloaikoihin muutos ei vaikuta millään tavoin, kertoo tarjoilija Ruusu Lintinen Redin Momentosta.

Koronapassi toimii rajoitusten vaihtoehtona.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 3. joulukuuta väliaikaisen muutoksen toimintatapohinsa siten, että myös EU:n ulkopuolelta tulevien henkilöiden koronatodistus voidaan hyväksyä, eikä siitä koidu ravintoloille sanktioita.

Toimintatapa on sinänsä looginen, että muuten Suomeen voisi päästä maahantulon edellytykset täyttäviä turisteja, joilta sitten evätään pääsy ravintoloihin syömään.

Helsingin Sanomien mukaan avin toimintatapa koskee erityisesti Yhdysvalloista, Kiinasta ja Japanista tulevia matkailijoita. Sen sijaan Venäjällä käytössä olevaa Sputnik-rokotetta ei ole kelpuutettu EU:ssa.

Avien viestinnästä kerrotaan, että kyseistä väliaikaista toimintatapaa on käytetty, kun asiaan liittyvää tulkintaa on selvitetty.

– Aluehallintovirastolla ei ole toimivaltaa päättää siitä, että EU:n koronatodistusjärjestelmään kuulumattomista maista tulevat ihmiset pääsisivät sisään koronarajoitusten piirissä oleviin ravintoloihin, tiloihin ja tapahtumiin ilman EU:n koronatodistusta. Asiasta pitäisi säätää tartuntatautilaissa tai lain toimeenpanoa ohjaavan ministeriön tulisi tehdä kansallinen laintulkinnallinen linjaus, viestintäosastolta selvennetään tilannetta.