Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satojen eurojen palkanlisät pistettiin jäihin Husissa – hoitohenkilöstöä suututtaneeseen pattitilanteeseen tulee ratkaisu ennen joulua, lupaa viestintäjohtaja

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) nousseeseen palkanlisäkiistaan odotetaan ratkaisua ensi viikon maanantaina 20. joulukuuta.

Kiista on tuolloin Husin hallituksen käsiteltävänä, jonka jälkeen asiassa tehdään ratkaisuja, sanoo Husin vs. viestintäjohtaja Elisa Tikka.

– Kyse ei meidän mielestämme ole riidasta, vaikka se ehkä sosiaalisen median tai median kautta on sellaisena saattanut näyttäytyä. Isona 27 000 työntekijän organisaationa meillä on vastuu varmistua siitä, että kaikki päätökset ovat koko henkilöstölle tasapuolisia, Tikka sanoo Länsiväylälle.

Kiistassa on kyse henkilökunnalle maksettavista tehtävälisistä, joista Husin eri tulosyksiköiden toimialajohtajat ovat tehneet päätöksiä syksyn aikana.

Lisät toisivat palkkapussiin satoja euroja lisää kolmen kuukauden aikana marras–helmikuussa.

Lisien maksamisesta on tehty päätöksiä sydän- ja keuhkokeskuksessa, vatsakeskuksessa sekä pää- ja kaulakeskuksessa.

Perusteluna on kaikissa yksiköissä ollut kyseistä yksikköä koskeva erityinen hoitajapula sekä osastoille aiheutunut työn ylikuormitus.

Yksiköissä on ollut vajausta henkilöstöresursseissa useita kymmeniä prosentteja. Lisäksi vajaus on ollut pitkäkestoista.

Lisien maksua ehdittiin jo kiitellä henkilöstössä, kunnes tietoon tuli Husin vt. toimitusjohtajan Markku Mäkijärven päätös käyttää otto-oikeutta, mikä keskeytti lisien maksun.

Keskeytys on pöyristyttänyt henkilöstöä, sillä rahoille oli jo ehditty suunnitella käyttöä joulun aikaan.

Joitakin lisiä on ehditty henkilöstölle jo maksaa. Elisa Tikka sanoo, että maksettuja lisiä ei peritä takaisin.

– Olemme jo aiemmin viestineet ja oikaisseet virheellisiä väittämiä, että niitä lisiä, jotka on maksettu, ei peritä takaisin.

Husin valtuusto hyväksyi torstaina sairaanhoitopiirin uuden strategian, jossa tärkeimpänä prioriteettina korostetaan osaavan henkilökunnan riittävyyttä.

Strategiapäätöksestä laaditussa tiedotteessa Hus toteaa, että vuoteen 2022 siirrytään hoidon saatavuuden kannalta historiallisen vaikeassa tilanteessa.

Myös hoitohenkilöstön työmarkkinatilanteessa on tapahtunut työnantajan näkökulmasta katsoen merkittävä heikennys.

Palkanlisiensä kohtalosta kimmastunut henkilöstö on kysynyt, miten Hus aikoo pitää kiinni osaavista työntekijöistä, jos heiltä viedään joulun alla jo luvatut lisät.

Kuinka suuri riski on, että henkilöstövaje pahenee, jos lisät nyt perutaan, Elisa Tikka?

– Henkilöstövaje yhdistää kaikkia sotealan toimijoita: ei ole olemassa työvoimareserviä, josta henkilöstöä olisi rekrytoitavissa. Husin valtuusto myönsi vuodelle 2022 merkittävästi rahoitusta hoitajien palkkojen kehittämiseen. Tämä kehittäminen kohdistuu kaikkia hoitajia koskevaan palkkarakenteeseen, ei vain tiettyihin yksiköihin ja on tarkoitus toteuttaa ensi vuoden alkupuolella, Tikka vastaa.

Tikan mukaan palkka ei ole ainoa tekijä, joka henkilöstöä motivoi.

– Siksi olemme aloittaneet ison muutosohjelman, joka pitää sisällään muun muassa johtamisen kehittämistä.

Henkilöstön tehtävälisistä puhjenneen kiistan nosti julkisuuteen vantaalainen kansanedustaja Hussein al-Taee (sd.).

– Käsitykseni mukaan mahdollinen päätösten peruminen ja otto-oikeuden käyttäminen on lainvastaista. Lisäksi toiminta on erittäin huonoa työnantajapolitiikkaa. Näiden yksiköiden hoitohenkilöstö on joutunut jo pidemmän aikaa joustamaan ja toimimaan vajailla henkilöstöresursseilla, al-Taee sanoo.

Mikäli jo tehdyt yksikkökohtaiset päätökset vaarantavat henkilöstön tasapuolisen kohtelun, pitää asia al-Taeen mukaan korjata niin, että kaikille maksetaan korkeampaa palkkiota.