Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kova luku metron, junien ja bussien tilanteesta 2025 – "Sitä jopa kauhisteltiin, että onko liian korkea"

Entistä parempia reittioppaita älypuhelimeen, uudenlaisia lippuja ja jopa ilman kuljettajaa toimivaa liikennettä.

Muun muassa näillä keinoilla HSL aikoo saada lisää matkustajia joukkoliikenteen käyttäjiksi lähivuosina ja myöhemmin tulevaisuudessa.

Joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat tulevina vuosina hieman korona-aikaa edeltänyttä tasoa korkeammalle, uskoo HSL. Tiistaina julkaistussa strategiassa HSL:n tavoite on päästä matkustajamäärissä uuteen ennätykseen vuoden 2025 loppuun mennessä.

– Meillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut 400 miljoonaa nousua vuodessa. Huippuvuonna 2019 se jäi 390 miljoonaan. Tavoitteen saavuttaminen vaatii 70 prosenttia kasvua matkustajamäärissä vuoden 2021 ennusteeseen verrattuna, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Mika Nykänen.

HSL arvioi etätyön lisääntyvän pysyvästi 5–10 prosenttia. Mihin tavoite ennätyslukemista perustuu?

– Sitä jopa kauhisteltiin, onko tavoite liian korkea. HSL:n alueen asukasmäärä kasvaa, ja samanaikaisesti valmistuu länsimetroa ja pikaratikkaa. Niiden ympärillä rakennetaan tiivistä asuntotuotantoa. Kun palataan normaalin suuntaan, ihmiset käyttävät helpommin ja useammin joukkoliikennettä, Nykänen uskoo.

Tämän vuoden syksynä HSL:llä oli kampanja, jossa kausilipun sai puoleen hintaan. Houkutellaanko matkustajia uudella tarjouksella?

–  Meillä on mietittynä kampanjoita, mutta uutta puoleen hintaan kampanjaa ei ole työn alla. Jos mitään aivan yllättävää ei tapahdu, niin seuraavan kerran lipun hintoja arvioidaan ensi syksynä. Strategia ei ota kantaa lippujen hintaan, joka on osa vuosittaista työtä, Nykänen sanoo.

HSL miettii parhaillaan täysin uutta lippujärjestelmää.

–  Pyrimme etsimään tuotteita, joilla saadaan taloutta kuntoon ja palveltua asiakkaita entistä henkilökohtaisemmin, kertoo HSL:n hallituksen puheenjohtaja Matias Pajula (kok.).

Nykyinen Reittiopas saa kehuja, mutta HSL haluaa tehdä sovelluksesta vieläkin hyödyllisemmän.

– Matkaketjut ovat yhä tärkeämpi asia. Sitä enemmän joukkoliikenteen vetovoima lisääntyy, mitä paremmin HSL-sovelluksesta pystyy näkemään koko matkan. Voinko mennä fillarilla ja ottaa sen metroon mukaan? Onko henkilöautolle parkki, josta voin nousta junaan? Tällaiset palvelut lisäävät jatkuvaa kanta-asiakkuutta, Nykänen kertoo.

Kaikilla matkustajilla ei ole mahdollisuutta ja halua käyttää digipalveluja. Pajula kommentoi, että mitä paremmin asiakkaita pystytään palvelemaan digitaalisten välineiden kautta, sitä enemmän aikaa jää myös perinteisempään asiakaspalveluun.

Yksityisten yritysten kanssa tehty yhteistyö tulee lisääntymään. Yksi nykyisistä yhteistyökumppaneista on Maas Global -yrityksen Whim, joka yhdistää julkisen liikenteen, taksit ja yhteiskäyttöautot samaan mobiiliohjelmistoon.

– Meidän täytyy miettiä vastaavia kumppanuuksia. Tästä voisi hyötyä yksityinen yritys että HSL:n asiakas.

Kumppania voidaan etsiä myös ilman kuljettajaa liikennöitäville reiteille.

– Autonomista liikennettä täytyy miettiä ennakkoluulottomasti. Voisiko se olla vaihtoehtona esimerkiksi syöttöliikenteessä.

Lähijunat ovat myöhästelleet tänä vuonna jatkuvasti VR:n henkilöstöongelmien vuoksi. Vaikka syy ei ole HSL:n, onko sillä ollut vaikutusta imagoon?

– Junien peruminen on syy, mistä minulle on tullut eniten palautetta, sanoo HSL:n hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Sauri (vihr.)

– Asiakaspalvelu saa siitä palautetta. Olemme keskustelleet asiasta VR:n kanssa erittäin painokkaasti. Lähdemme siitä, että VR palauttaa palvelutasonsa, Nykänen kommentoi.

HSL:n strategiassa nostetaan esille neljä tavoitetta. Matkustajamäärän lisäksi ne ovat eteneminen kohti päästötöntä joukkoliikennettä, kustannustehokkuus ja tasapainoinen talous.

Tavoitteena on vähentää vuoteen 2025 mennessä joukkoliikenteen hiilidioksidipäästöjä 90 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna. Vuoteen 2035 mennessä tavoitteena on tarjota joukkoliikennepalvelut täysin päästöttömästi. Koronatappioiden vuoksi kunnat kattavat HSL:n kuluista 60 prosenttia. Tavoitteena on palata 50 prosentin tasoon, jossa toinen puoli tulee lipputuloista.

HSL:n hallitus hyväksyi nelivuotiskauden strategian yksimielisesti.