Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus perumassa hoitajille jo luvatut koronalisät – Hoitaja HS:ssa: "Huijattu olo"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hallitus on peruuttamassa päätöksensä koronapotilaiden hoitajille maksettavista tehtävälisistä. Asian vahvistaa Länsiväylälle Husin vs. viestintäjohtaja Elisa Tikka ja Helsingin Sanomille (HS) Husin hallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

Virallinen päätös on tiedossa tänään maanantaina, kun hallituksella on kokous. Tehtävälisien peruuttaminen on hallituksen esityslistalla, jolla asiaa perustellaan tasapuolisuudella.

HS kertoo, että hallituksen mielestä tehtävälisiä ei voida maksaa, koska päätökset niistä perustuvat riittämättömiin selvityksiin ja tasapuolisen kohtelun edellyttämä vertailu koko kuntayhtymän tasolla uupuu.

Jo joulukuun toisella viikolla Husin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi katsoi, ettei lisiä tule maksaa vain osalle hoitajista ilman erillisiä neuvotteluja.

Hallituksen esityslistan mukaan esimerkiksi sydän- ja keuhkokeskuksessa palkanlisää on maksettu 147 ihmiselle lokakuun alusta lähtien. Helmikuun loppuun mennessä päätöksestä tulisi 227 600 euron kustannukset.

Jo maksettuja lisiä ei esityksen mukaan olla perumassa.

– Täytyy katsoa koko Husin linjassa, miten se [tehtävälisien maksu] tullaan tekemään. Kyllä haasteet tiedetään, ja oletan, että hallitus tulee maanantaina linjaamaan, että tähän tilanteeseen tarvitaan nopeita ratkaisuja, Rautava sanoo HS:lle.

Perusteluna palkanlisälle on ollut hoitohenkilöstön vajaus, joka on ollut 20–50 prosentin luokkaa. Hoitajia on irtisanoutunut tai he ovat jääneet muuten pois tehtävistään sekä sijaisten saanti on huonontunut.

HS:n haastattelema sydän- ja keuhkokeskuksessa työskentelevä hoitaja sanoo, että hoitohenkilökunta on syvästi pettynyt työnantajaansa.

– Kaikilla hoitajilla on huijattu olo. Tuntuu, ettei meitä arvosteta. Kukaan ei elä kiitoskorteilla, eikä laskuja makseta kiitoksilla.

Muokattu 20.12.2021 kello 8.56: Lisätty Länsiväylän osuus.