Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko autosi seissyt päiviä käyttämättä? – Edessäsi voi olla tämä ongelma, joka pahenee pakkasella

Kuluneen vuoden aikana lähes puolella suomalaisista auto on seissyt koronan vuoksi käyttämättömänä enemmän kuin kuusi päivää. Auton akku ei pidä pitkistä seisontajaksoista, koska auton sähköjärjestelmä syö akun varausta myös auton ollessa pysäköitynä, muistuttaa tiedotteessaan CTEK.

CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola ennustaa, että joululiikenteessä ja ylipäätään talvikauden aikana Suomen teillä saatetaan nähdä ennätysmäärä akkuvian vuoksi matkan päälle jääneitä.

– Ennen pitkää matkaa tarkistamme yleensä öljyntason ja tuulilasipesunesteen, hyvä niin. Auton akku jää aivan liian usein huomiotta talvivalmisteluissamme. Muutamalla yksinkertaisella tarkastustoimenpiteellä ja säännöllisellä akun ylläpitohuollolla voisi varmistaa, ettei matka katkea akkuvikojen vuoksi, vinkkaa Ahola tiedotteessa.

Akkujenhallintaratkaisujen toimittajan CTEKin teettämään kyselyyn vastanneista yhdeksällä prosentilla on matka jäänyt kesken kuluneen 12 kuukauden aikana tai hän ei ole edes päässyt matkaan vikaantuneen akun vuoksi. Aholan mukaan tämä tulos ei ole hänelle yllätys, koska autot ovat seisseet nyt normaalia pidempään käyttämättöminä. Etätöiden vuoksi moni on vähentänyt ajamista ja matkat ovat entistä lyhyempiä.

– Molemmat ilmiöt rasittavat akkua merkittävästi enemmän kun normaali ajokäyttäytymisemme. Tätä ei moni osaa ajatella, ennen kun ongelma lopulta osuu omalle kohdalle, Ahola sanoo.

Paikallaan seisovan ajoneuvon auto akku menettää jännitettään. Lisäksi lyhyet kaupunkiajot kurittavat akkua eikä auton akku ehdi latautua ajon aikana lyhyillä matkoilla.

– Tämä näkyy erityisesti, jos autossa on start-stop-toiminto. Yksi varoitusmerkki vaanivasta akkuviasta on, että tämä toiminto kytkeytyy itsestään pois päältä. Tämä voi johtua siitä, että akkusi varaustaso on liian alhainen. Tällöin auto kytkee vähitellen pois käytöstä "ei-kriittisiä" toimintoja keskittääkseen kaiken virran auton ”elossapitojärjestelmiin”, Ahola selvittää.

Hän suosittelee, jos mahdollista, lataamaan auton akun ennen pakkasia. Kylmän moottorin käynnistäminen vaatii enemmän tehoa kun käynnistys kesäkeleillä. Kylmät olosuhteet vaikuttavat haitallisesti myös akun kapasiteettiin luovuttaa virtaa.

Myyntipäällikkö suosittelee ylläpitolataamaan auton akkua vähintään kerran kuukaudessa. Tämä voi tiedotteen mukaan jopa kolminkertaistaa akun käyttöiän, jolla säästetään merkittävästi myös luontoa.

– Säännöllinen lataus on erityisen tärkeää talvella, koska esimerkiksi lämmitetyt istuimet ja ikkunat sekä polttoainetoiminen lisälämmitin yhdistettynä lyhyisiin ajomatkoihin rasittavat akkua merkittävästi kesäkäyttöä enemmän.

Aholan sanoo, että akkulatureita tarvitaan, koska ajossa akku ei käytännössä koskaan lataudu täyteen. Lyhyttä matkaa ajettaessa jäädään kauas tästä. Jotta saavuttaa 100 prosentin varaustason, tarvitaan yleisesti aina akkulaturi.

CTEK teetti kyselyn tutkimusyhtiö SynoIntilla lokakuussa 2021. Siihen vastasi verkossa yli 1 000 Suomessa asuvaa henkilöä. Kysely oli väestöä demografisesti edustava.