Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus: Koronapassi pitäisi poistaa käytöstä omikronin kovan leviämisen vuoksi, kahdesti rokotetutkin voivat sairastua – Näin johtajaylilääkäri uskaltaa viettää joulua

Koronapassi pitäisi poistaa käytöstä, kunnes riittävän moni suomalainen on saanut kolmannen koronarokotuksen ja ainakin vuodenvaihteen yli, näkee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus). Tämä tarkoittaa, että myös rokotettujen pitäisi välttää ei-välttämättömiä tapaamisia, kertoo vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

Koronapassista voi päättää valtioneuvosto.

– Kaksi rokotetta antaa hyvän suojan vakavaa tautia vastaan, mutta omikronin oloissa kuka tahansa meistä kahdesti rokotetuista voi saada tartunnan, oli se sitten oireinen tai ei. Oireet ovat pääsääntöisesti lieviä, Petäjä sanoo

Syy Husin ulostuloon on huoli koronapotilaiden lisäksi erityisesti henkilöstön poissaoloista.

– Jos tulee testipositiivinen tauti, se johtaa aika pitkään poissaoloon. Samoin tässä käy helposti niin, että jos perheessä puoliso tai lapsi sairastuu, on jonkin aikaa karanteenissa. Petäjä toteaa.

Ylilääkäri Asko Järvinen sanoo Husin tiedotteessa, että vaikka työntekijän oireet olisivat lieviä, koronatartunta tietää ainakin 10 päivän poissaoloa töistä. Husin mukaan sen joulun ajan toiminta oli suunniteltu deltamuunnoksen aikana eikä hoitohenkilöstön sairastuvuuden muutoksiin ole varauduttu.

– Joulun ajan suunnittelun lähtökohtana on ollut kiireellisen hoidon turvaaminen, mutta suunnitellut henkilöstöresurssit eivät riitä henkilöstön laajojen poissaolojen paikkaamiseen, Petäjä sanoo tiedotteessa.

Jos henkilöstöä ei ole riittävästi, henkilöstöä voidaan joutua pyytämään töihin lomilta. Tällaisia tilanteita varten Husissa on sovittu ennalta lisäpalkkiosta, jolla töihin pyyntöä Petäjän mukaan tuetaan.

Husissa jatketaan henkilöstön rokottamista joulun aikaan, mutta tällä hetkellä hoitohenkilökunnasta 60 prosentilta puuttuu vielä kolmas annos ja kaikista huslaisista 70 prosentilta.

Uhka henkilöstön riittävyydestä koskee koko maan terveydenhuoltoa, Hus arvioi.

– Kaikkien ihmisten tulisi nyt omaehtoisesti vähentää kontaktejaan, Petäjä sanoo tiedotteessa.

Hän kertoo puhelimitse, että henkilöstön poissaoloja vähentäisi se, jos kaikki suomalaiset vähentäisivät kontaktejaan.

– Jokainen kohtaaminen on näissä olosuhteissa vaihtelevan suuri riski saada omikronvirus. Erityisesti kaikkia sellaisia tilaisuuksia, joihin toisilleen tuntematonta kansaa kokoontuu yhteen, pitäisi olla mahdollisimman vähän jonkin aikaa.

Omikronmuunnos alkaa näkyä sairaalahoidon tarpeessa jo tällä viikolla, Hus arvioi.

Myös joulua vietetään jo tällä viikolla.

Pitäisikö omikronin takia perua joulu lapsuudenkodissa? Jari Petäjä kertoo, mitä itse uskaltaa jouluna tehdä.

– Kyllä me pidämme perheeni kanssa normaalin perhejoulun. Mutta emme enää mene joulukonsertteihin, vaikka niitä voitaisiin järjestää. Emme mene ravintolaan syömään tai viettämään aikaa, vaan olemme omissa oloissamme.

Hus suositteli aiemmassa tiedotteessaan tuplarokotetuille kotitestejä virallisten testien mukaan. Kannattaisiko kotitesti tehdä ennen perhejouluun lähtemistä?

– Kyllä se on ihan järkevää ja myös huomaavaista, Petäjä suosittelee.

Koronatestit ovat Husissa varsin ruuhkautuneet, joten testiaikaa on vaikea saada enää samalle päivälle. Viime päivinä testejä on Husin aiemman tiedotteen mukaan tehty 10 000 päivässä, mikä on Petäjän mukaan kapasiteetin yläraja.