Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vesa kypsyi konttorirotan elämään – teki muutoksen, joka johti puolison löytymiseen huikeissa maisemissa

Elämänmuutos: Vesa Nieminen vaelsi vuoden Lapissa. Niiltä poluilta löytyi puoliso Heidi Tuominen.

Kolme vuotta sitten Vesa Nieminen teki päätöksen. Tasan vuoden kuluttua hän lopettaisi toimistotyönsä ja lähtisi vuoden vaellukselle Lappiin.

Mikään Niemisen päässä ei naksahtanut, eikä hän palanut loppuun: ajatukset olivat kulkeneet tähän suuntaan jo jonkin aikaa.

– Siinä vaiheessa ajatus oli niin sanotusti vihdoin kypsä, Nieminen sanoo.

Kun päätös oli tehty, Nieminen kirjoitti siitä blogiinsa. Sen jälkeen ei enää ollut varaa perääntyä.

– Ei sillä, että olisin sellaista halunnutkaan. Toive oli sen verran harras, Nieminen kertoo Keski-Uusimaan haastattelussa.

Päätöksen tehtyään Nieminen ilmoitti aikeistaan esimiehelleen ja laittoi asuntonsa myyntiin.

Suomi on siitä ihana maa, että mistään ei ole kovinkaan pitkä matka luonnon äärelle.

– Yllätyin melko lailla, kuinka kannustavasti pomoni suhtautui irtisanoutumiseeni. Se oli tietenkin suuri helpotus, Nieminen kertoo.

Toisin kuin voisi kuvitella, vaellus ja eräelämä eivät ole olleet Niemisen intohimoja lapsuudesta saakka. Innostus lähti pikkuveljen kanssa kuljetusta Karhunkierroksesta noin kymmenen vuotta sitten. Silloin kolmekymppinen Nieminen vaikuttui luonnon kauneudesta ja rauhasta toden teolla.

– Sitä ennen en oikeastaan ollut koskaan tehnyt mitään vastaavaa, joten itsensä ylittämisen kokemus oli myös väkevä, Nieminen muistelee.

Vuodet kuluivat ja reissut pitenivät. Keväällä 2017 tuusulalainen Nieminen huomasi, että päivät, viikot, kuukaudet ja vuodet olivat alkaneet toistaa itseään.

– Mikään ei oikein tuntunut miltään, enkä oikein tiennyt mitä halusin.

Vuoden vaelluksesta ei ollut vielä ajatustakaan. Ensin Nieminen päätti opiskella eräoppaaksi.

– Jossain vaiheessa vain tajusin voivani luonnossa todella hyvin, ja rupesin pohtimaan, että jotkuthan tekevät tätä ihan työkseen, Nieminen naurahtaa.

Eräopaskoulu osoittautui hyväksi ideaksi: mukaan opinnoilta tarttui tiedon ja taidon lisäksi myös uusia ystäviä. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä, ja ajatus pidemmästä reissusta alkoi pyöriä mielessä.

Kun Nieminen pari vuotta sitten alkoi kertoa tutuilleen suunnittelemastaan vuoden vaelluksesta, kaikki tuntuivat kysyvän samaa kysymystä: miksi?

– Siihen oli hieman hassua lähteä vastaamaan, sillä ei reissulleni ollut mitään varsinaista syytä: en yrittänyt kerätä huomiota minkään asian puolesta, eikä pyrkimykseni ollut lähteä etsimään itseäni tai jotakin sisäistä rauhaa, Nieminen kertoo.

– Kuulin joskus poromiesten kutsuvan vaeltajia tyhjänkulkijoiksi, ja se resonoi minussa. Ei matkallani ollut juuri muuta tarkoitusta kuin vain vaeltaa, kulkea.

Lopulta vuoden vaellusreissu sujui varsin mukavasti. Nieminen kantoi mukanaan aina vajaan kuukauden ruokatarpeita, ja poikkesi sivistyksen pariin muonien ehtyessä. Välillä läheiset toimittivat ruokaa sivistyksen laidalle.

– Niin, eli vaikka tämä oli tavallaan yksinvaellus, ei siitä aivan yksin olisi mitään tullut, Nieminen muistuttaa.

Eikä Nieminen edes kaikkea aikaa yksin viettänyt: yhdessä vaiheessa vuotta eräopaskoulussa tavatut ystävät tulivat viettämään Niemisen kanssa aikaa piilopirtille Savukoskelle.

Etukäteen Nieminen oli ajatellut yksinäisyyden saattavan muodostua ongelmaksi reissulla, mutta loppujen lopuksi hän viihtyi mainiosti pitkiäkin aikoja yksin.

– Se oli jonkinmoinen yllätys, Nieminen sanoo.

Suuremmaksi yllätykseksi osoittautui täysin toista sorttia oleva käänne: rakkauden roihahtaminen. Eräopaskoulusta saapuneiden vieraiden joukossa oli myös Heidi Tuominen, jonka kanssa tunteet pääsivät roihahtamaan piilopirtin hämärässä.

– Sehän muutti koko kuvion aivan täysin. Loppuajan yksinoloa värjäsikin sitten aika suuri ikävän ja toiveikkuuden sekamelska, Nieminen sanoo.

Vuoden mittaisen vaelluksen viimeisenä päivänä Tuominen käveli vastaan. Siitä lähtien pari on kulkenut yhtä matkaa. Syyskuussa vietettiin häitä – missäpä muuallakaan kuin tunturissa.

– Se tuntui ainoalta oikealta paikalta meille, Nieminen sanoo.

Häämatkavaelluksen jälkeen tuore aviopari palasi etelään ja muutti yhdessä Tampereelle. Erämaa ei ole kuitenkaan jäänyt täysin taakse: Nieminen on nimittäin perustanut eränkäyntikursseja järjestävän Korpi Outdoors -yrityksen ja pyrkii vetämään ensimmäiset vaelluksensa ensi keväänä. Muutto Lappiin on senkin myötä pyörinyt mielessä.

– Vaikka eihän kauneus lopu etelään tultaessa. Suomi on siitä ihana maa, että mistään ei ole kovinkaan pitkä matka luonnon äärelle, Nieminen sanoo.

Keski-Uudenmaan seudulta Nieminen mainitsee suosikkikohteinaan esimerkiksi Lemmenlaakson, Sipoonkorven kansallispuiston sekä Tuusulanjärven Sarvikallion. Pyrkimys olisi järjestää eränkäyntikursseja myös Keski-Uudenmaan maisemissa.

– Vielä on tosi liian aikaista sanoa, mitä ja milloin, Nieminen naurahtaa.

Niemisen eränkäyntipuuhista voi lukea lisää hänen blogistaan osoitteesta maanjataivaanvali.com tai hänen yrityksensä nettisivuilta osoitteesta www.korpioutdoors.fi.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.