"Jouluoluena myytävät oluet eivät oikein toimi" – Vuoden Hyvä Tuomas André Brunnsberg antaa vinkin joulupöytään

Espoolainen olutvaikuttaja André Brunnsberg on valittu vuoden 2021 Hyvä Tuomas -palkinnon saajaksi.

Olutliitto jakaa vuosittaisen kiertopalkinnon ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi. Brunnsbergin valintaa perustellaan hänen panoksellaan valtakunnallisen Kotiolutkilpailun järjestäjänä.

Espoon Jupperissa asuva Brunnsberg on siviilityöltään ohjelmistosuunnittelun ammattilainen, jolle oluet ovat vapaa-ajan intohimo.

– Kotiolutkilpailua on järjestetty jo 1990-luvun alusta. Kun itse lähdin mukaan, teimme parannuksia oluiden kategoriointiin. Tärkein muutos oli kuitenkin palautejärjestelmän kehittäminen. Se tehdään nyt kansainvälisten standardien mukaisella BJCP-lomakkeella (Beer Judge Certification Program), Brunnsberg kertoo.

Olutliiton järjestämän Kotiolutkilpailun taso on noussut viime vuosina huikeasti samalla kun kisan osallistujamäärät ovat paisuneet.

– Tänä vuonna kilpailuun osallistui yli 200 kotioluen tekijää. Pohjoisin taisi olla Sodankylästä, Brunnsberg kertoo.

– Kisan parhaimmat oluet ovat jopa parempia kuin vastaavat kaupalliset tuotteet. Tämä näkyy siinäkin, että vuosi vuodelta vaaditaan kovempia pisteitä.

Brunnsberg tietää mistä puhuu, sillä hänellä on kokemusta kansainvälisten olutkilpailujen tuomaroinnista niin Euroopasta kuin Yhdysvalloissakin.

Brunnsberg on pitkäaikainen Olutliiton hallituksen jäsen ja toimii kolmatta vuotta myös alan kansainvälisen kattojärjestön European Beer Consumers Unionin (EBCU) hallituksessa Suomen edustajana.

Suomessa hänet voi tavata talkootyössä esimerkiksi Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa.

Hän on myös Sällskapet Ölarne -olutseuran kantavia voimia.

Näin joulun lähestyessä Brunnsbergilta pitää kysyä olutsuositusta juhlapöytään.

– No, itse ainakin pidän saksalaisista Bock-oluista. Ne toimivat hyvin jouluruuan, esimerkiksi kinkun kanssa.

– Sen sijaan monet oluet, joita kutsutaan jouluoluiksi, eivät oikein toimi. Ne ovat liian mausteisia.

Ruuan päälle Brunnsberg valitsee belgialaista luostariolutta.

– Sellainen sopii nautittavaksi vaikka lahjojen jakamisen yhteyteen.

Vuoden Hyvä Tuomas -palkintoa on jaettu vuodesta 1994.

Palkittavasta päättävät aiempien vuosien palkitut. Näin he perustelevat Brunnsbergin valintaa.

– Olutkulttuurin hyväksi tehtävä palkaton vapaaehtoistyö jää usein huomaamatta, varsinkin kun puurtaja itse vain keskittyy ydintekemiseen. Siksi on aika antaa tunnustus yhdelle kaikkein ahkerimmalle – kiitos André.

Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen sanoo puolestaan, että Brunnsberg on esimerkki siitä, millainen seuratoiminnan aktiivi parhaimmillaan on.

– Hän toimii vapaa-aikanaan monipuolisesti oluen parissa sekä Suomessa että ulkomailla. Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu ei olisi sama ilman Andrén upeaa panosta, Lehtinen sanoo tiedotteessa.

Hyvä Tuomas -palkinto julkistetaan Tuomaan päivänä 21.12. jolloin perinteisesti on rauhoituttu joulunviettoon.

Oluella on ollut tärkeä merkitys joulurauhan alkamisessa, ja Tuomaan päivän tapoihin kuuluikin maistella jouluoluen makua.

Palkitut

Hyvät Tuomaat vuodesta 1994

2021: André Brunnsberg, järjestövaikuttaja ja oluttuomari

2020: Reino Aikasalo, ohranjalostaja, agronomi, MMM

2019: Mariaana Nelimarkka, ruokatoimittaja ja Jussi Rokka, oluttoimittaja

2018: Olli Majanen, Bryggeri Helsingin ravintolapäällikö, olutsommelier ja Rakuuna Oy:n toimitusjohtaja

2017: Mikko Salmi, olutkouluttaja, tietokirjailija ja kokenut oluenpanija

2016: Timo Huttunen, ETM, mallastuksen asiantuntija, panimomestari

2015: Esko Pajunen, olutalan grand old man ja Tuomas Markkula, panimomestari

2014: Pertti Oksa, panimoyrittäjä, ravintoloitsija ja Sakari Nupponen, päätoimittaja

2013: Lassi Puupponen, pienpanimokouluttaja

2012: Ilkka Hyttinen, panimomestari

2011: Eve Vaittinen, olutkouluttaja, kunniapuheenjohtaja

2010: Thomas Aschan, ravintoloitsija ja Markku Ristevirta, ravintoloitsija, maahantuoja ja tukkuri

2009: Mika Heikkinen, ravintoloitsija & olut- ja viskimestari

2008: Kari Ylänne, toimituspäällikkö

2007: Rami Aarikka, panimomestari

2006: Sam Viitaniemi, panimomestari

2005: Otto Lamberg, ravintoloitsija postuumisti

2004: Anssi Pyysing, ravintoloitsija

2003: Kari Likovuori, olutasiantuntija

2002: Silja Home, johtava tutkija

2001: Pentti Salmi, alkoholivirkamies

2000: Juha Lehto, ravintoloitsija

1999: Unto Tikkanen, olutjournalisti

1998: Kimmo Jääskeläinen, panimomestari ja Seppo Bonsdorff, keräilijä-tietokirjailija

1997: Markku Korhonen, ravintoloitsija

1996: Jarkko Kovasiipi, ravintoloitsija

1995: Boris Orlo, ylipanimomestari

1994: Pekka Kääriäinen, sahtiyrittäjä

Lähde: Olutliitto

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut