Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronapassi poistuu ehkä käytöstä – Keskustellaan poistuuko se kokonaan, sanoo STM:n johtava asiantuntija Voipio-Pulkki

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut tänään lausuntonsa toimista, joita nyt voitaisiin harkita entisestään pahentuneen koronapandemian leviämisen ehkäisemiseksi.

– Onko koronapassi nyt tässä nykyisessä kaikkein korkeimman riskin tilanteessa keino, joka vähentää tartunnan riskiä, muotoilee THL:n johtaja Mika Salminen THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronan tilannekatsauksessa.

– Epidemia on levinnyt laajaksi ja omikron on runsastumassa. Lisäksi se tarttuu helpommin. Nyt koropassia käytetään tilanteissa, joissa ollaan lähekkäin. Riskit kasvavat. Onko koronapassin käyttö nyt riittävä keino, Salminen jatkaa pohdintaa.

Hän sanoo, että voisiko koronapassin lisäksi esimerkiksi rajoittaa osanottajien määriä. Salmisen mukaan alueellisten viranomaisten tulisi käyttää nyt kaikkia keinoja ja rajoittaa korkeimman riskin tilaisuuksia.

– On pyrittävä vähentämään kontakteja.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen selvittää, että sote-ministeriryhmä käsittelee THL:n antamaa lausuntoa ja hallitus käsittelee asiaa myöhemmin.

– Siitä keskustellaan poistuuko koronapassi kokonaan käytöstä. Omikronin myötä kahden rokotuksen suoja ei ole niin hyvä kuin aiemmin, muistuttaa STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki.