Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies, 28, sai yli 4 000 euroa maksettavaa pimeän nuuskan myynnistä Espoossa – vetosi oikeudessa kaveriporukkaan

Nuuska: Nuori mies toi nuuskaa Ruotsista ja jäi kiinni pimeästä myynnistä.

28-vuotias mies on tuomittu sakkoihin hänen salakuljetettuaan nuuskaa Ruotsista Suomeen ja myytyään sitä pimeillä markkinoilla Espoossa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus langetti miehelle joulukuussa antamallaan tuomiolla 60 päiväsakkoa. Tuomio tuli salakuljetuksesta sekä veropetoksesta.

Miehen sakosta vähennettiin hänen rikostutkinnassa kärsimänsä vapaudenmenetysaika, jolloin maksettavaa jäin 1 392 euroa.

Lisäksi mies tuomittiin korvaamaan verottajalle 2 947,20 euroa korkoineen.

Oikeuden tuomion mukaan mies toi nuuskaa neljässä erässä helmikuun 2019 ja tammikuun 2020 välisenä aikana. Syyttäjän mukaan miehen tuoma nuuskamäärä ylitti 32 kilolla sallitun maahantuontioikeuden.

Mies tunnusti nuuskan maahantuonnin, mutta kielsi syyttäjän näkemyksen määrästä. Hän kertoi oikeudelle, että osan nuuskasta toivat maahan hänen ystävänsä, joiden kanssa mies hankki nuuskaa Ruotsin Haaparannalta.

Oikeus piti miehen selitystä mahdollisena. Sen vuoksi tuomiossa arvioitiin, että miehen tuoman nuuskan määrä ylitti sallitun tuonnin vain 12,4 kilolla.

Mies vetosi oikeudessa siihen, ettei tiennyt menettelynsä olleen vakavaa. Tätä selitystä oikeus ei uskonut, sillä esitutkinnassa mies kertoi tienneensä, että nuuskaa voi tuoda vain yhden kilon kerrallaan. Oikeus huomautti myös, että maahantuontia säätelevät vero- ja muut säädökset eivät ole erityisen vaikeaselkoisia.

Nuuskan salakuljetus on jatkuva ilmiö. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoi viime vuonna Länsiväylän sisarlehti Helsingin Uutisille (HU 28.10.2020), että nuuskaa takavarikoidaan lähes päivittäin.

Samaan aikaan kun tupakointi on vähentynyt nuuskasta muotituote, jota käytetään erityisesti urheilupiireissä poikien ja nuorten miesten keskuudessa.

– Nyt markkinamiehet ovat ryhtyneet markkinoimaan nuuskaa myös tytöille, joita ei aiemmin nuuskapiireissä ole ollut. Heidän osuus on lisääntynyt huomattavasti, Sinkkonen sanoi.

Oikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.