Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen halutuimpiin asuinaluisiin kuuluvan seudun maamerkki valmistuu 3 vuotta myöhässä – näin unelmien puukerrostalo kaatui asukkaiden syliin: "Pakostahan sitä rahaa on mennyt"

Rakentaminen: Sundsbergin puukerrostalo on valmistumassa muuttokuntoon vuodenvaihteessa.

Kirkkonummen Sundsbergissa ohikulkijat ovat jo kolme vuotta saaneet hämmästellä, milloin asuinalueen maamerkiksi kesällä 2018 noussut puukerrostalo valmistuu.

Nyt odottelu alkaa olla ohitse, sillä tyhjillään olevan nelikerroksisen talon palotarkastus sekä osittainen lopputarkastus on joulukuun lopussa.

Mikäli tarkastukset menevät läpi, pääsevät talon 19 asunnon omistajat muuttamaan sisään vuodenvaihteessa tai alkuvuonna.

– Talon pihatyöt eivät ole valmiit, mutta osittaisessa lopputarkastuksessa talo voidaan todeta turvalliseksi. Silloin se ei ole enää työmaa, vaan asuintalo, sanoo Kirkkonummen kunnan johtava rakennustarkastaja Daniel Grönroos.

Alun perin asukkaiden piti päästä muuttamaan jo vuoden 2018 lopulla. Talon valmistumista ovat hidastaneet kuitenkin rakennusvaiheen ongelmat sekä ennen muuta konkurssi, joka kaatoi rakennuksen massiivipuuelementit toimittaneen Alavus Tilaelementit Oy:n.

Pakostahan sitä rahaa on mennyt.

Kaikki näytti hyvältä, kun alavutelainen ATE Oy kertoi kesällä 2018 saaneensa rakennusluvan Kirkkonummen ensimmäiselle puukerrostalolle.

Uudenlaisen nopean rakennustekniikan ansiosta yhtiö lupasi talon nousevan jopa kerros per viikko -tahtia.

Kun Sundsberg vielä muun ohessa kuuluu pääkaupunkiseudun halutuimpiin asuinalueisiin, piti projektilla olla hyvät onnistumismahdollisuudet.

ATE Oy löysi itsensä kuitenkin pian talousvaikeuksista. Yhtiön konkurssipesän hoitajaksi valittu varatuomari Timo Maijala arvioi kesällä 2019, että yhtiöltä jäi jopa 3,5 miljoonan euron velat. Maijala piti velkamäärää isona ATE:n kokoiselle firmalle.

Konkurssin jälkeen rakennusprojekti oli määrä viedä loppuun konkurssipesän lukuun. Lisärahoitusta oli määrä hakea osakkailta sekä RS-vakuuksista, Maijala kertoi kesällä 2019.

Töitä työmaalla teki CLT Rakennus Oy, joka senkin kuitenkin lopetti ennen talon valmistumista.

Timo Maijala kertoo Länsiväylälle nyt, että lopulta ATE:n konkurssipesä raukesi. Se tarkoitti rakennusprojektin jäämistä kokonaan kerrostalon omistavan taloyhtiön käsiin.

Rakennustöiden viivästyessä Sundbergissa kuntaan ehti valmistua ensimmäiset puukerrostalot. Ne nousivat Masalaan.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Mäkelä kuvailee koettua kolmea vuotta ”kiviseksi tieksi”. Hän ei halua arvioida, paljonko rahaa osakkaat ovat menettäneet.

– Pakostahan sitä rahaa on mennyt, Mäkelä tyytyy sanomaan.

Mäkelän mukaan projektin yhdeksi isoksi kompastuskiveksi muodostui talon sprinklerijärjestelmä. Osakkaille tuli yllätyksenä, että järjestelmän vettä ei saatu Kirkkonummen kunnan vesijohdoista, vaan sitä varten pihamaalle piti asentaa yli 60 kuution vesitankki.

Rakennustarkastajan Grönroosin mukaan talon suunnitteluvaiheessa sprinklerien vaatiman vedenpaine oli arvioitu väärin.

– Heillä oli olettamus, että paine riittäisi, mutta testissä kävi ilmi, että näin ei ollut, Grönroos sanoo.

Heikki Mäkelä arvioi, että kerrostaloprojekti oli konkurssiin päätyneelle ATE Oy:lle liian haastava. Yhtiö kehitti menetelmää, jossa kerrostalon isoja moduuleja rakennettiin valmiiksi Alavuden tehtaassa ja ne kuljetettiin paketissa rakennuspaikalle.

Taloyhtiön otettua rakentamisen omiin käsiinsä taloon on rakennettu muun muassa autokatos, ja parvekkeet on viimeistelty. Pihatöiden teko jää Mäkelän mukaan keväälle.

Vaikka vaikeuksia on riittänyt, on rakennustyömaan lopputulos on silti ”komia”, Mäkelä sanoo eteläpohjalaisittain.

– Arkkitehti on tässä onnistunut, Mäkelä summaa.

Edit ko 8.14: Lisätty tieto, että Kirkkonummelle valmistui puukerrostalot Masalaan kesken Sundsbergin talon rakennustöiden.