Espoolaisilta kirjailijoilta ilmestynyt syksyllä kiinnostavia uutuuksia – ehtisikö näistä teoksista jokin vielä pukinkonttiin?

Kirjallisuus: Espoolaiset kirjailijat ovat julkaisseet syksyn mittaan erilaisia ja kiinnostavia teoksia. Pohdinnan aiheita antavat niin vaihtoehtopedagogiikkaa luotaavat runot kuin jännityskirjatkin.

Ihmisyyteen liittyvät kysymykset ja vaihtoehtopedagogiikka ovat aina kiinnostaneet Riika Helle-Kotkaa. Nämä asiat heijastuvat myös hänen uuteen runokokoelmaansa Auringonpilkuttaja (Rosetta Versos 2021).

Kokoelma muodostuu tarinallisista roolirunoista, joissa äänen saavat muun muassa Maria Montessori ja Rudolf Steiner.

– Runot perustuvat faktoihin, mutta ovat fiktiota siitä, mitä nämä ihmiset ovat mahdollisesti ajatelleet, runoilija sanoo.

Espoon kirjailijoihin kuuluva Helle-Kotka on kirjoittanut aiemmin kaksi runokokoelmaa: Ja minua pelotti kun sammakko nauroi (2017) ja Kun korot kopisivat tyhjässä pesässä (2018).

– Ensimmäiset runot syntyivät isäni kuoleman jälkeen. Runot olivat aluksi surutyötä.

Alakoulun opettajana työskentelevä Helle-Kotka hyödyntää runojen kirjoittamista myös opetuksessaan.

– Usein runot antavat enemmän vapauksia oppilaille, joiden kieli on kehittymässä. Samalla on helpompi ilmaista tunteita, hän perustelee.

Hän onkin kirjoittanut lasten ja nuorten kanssa työskenteleville Runomatkaoppaan (Aviador 2019) kolmen muun sanataiteen ammattilaisen eli Elina Pullin, Pirkko Ilmasen ja Johanna Venhon kanssa.

Riika Helle-Kotka kuuluu myös Runosvengiin, jolta on tänä vuonna ilmestynyt kaksikielinen antologia Kääntämätön luonto – Untranslated nature. Runot korostavat ihmisyyttä luonnossa ja teos sisältää vahvoja tunteita rakkaudesta vihaan.

Antologiassa on eri kulttuuritaustoista tulevien 18 kirjoittajan tekstejä. Kirjan voi ostaa painettuna ja e-kirjana.

Espoon kirjailijoihin kuuluva Outi Hongisto on kirjoittanut toisen jännitysromaanin, jonka tapahtumien polttopisteessä on monikulttuurinen Espoo.

Espoolaisen Myllylahden kustantama Veljet – Younas on itsenäinen jatko-osa viime vuonna ilmestyneelle Veljet – Amir -teokselle.

Pakistanilaiset maahanmuuttajaveljekset Amir ja Younas Zardari ovat ajautuneet lain eri puolille. Amir on eronnut maahanmuuttajista koostuvasta espoolaisesta rikollisjengistä. Hänet houkutellaan ansaan, ja KRP:ssa työskentelevä Younas yrittää pelastaa veljensä.

Tiivistunnelmainen ja todentuntuinen teos nostaa pohdittavaksi monikulttuurisen yhteiskunnan vahvuudet ja epäkohdat.

Espoolaiskirjailija Nadja Sumasen Sade on kaikille sama -novellikokoelma on valittu Topelius-palkintoehdokkaaksi. Palkinto jaetaan tammikuussa.

Sumanen on koonnut novelleihinsa nuoren elämän koko kirjon, ja hän pakottaa lukijan samaistumaan tarinoiden maailmaan.

Sumasen 2015 julkaistu nuortenromaani Rambo voitti muun muassa Finlandia Juniorin.

Espoon kirjailijoihin kuuluva Viktor Kärki on julkaissut uuden dekkarin, Kuningatarkalastaja (BoD, Books on Demand). Se on itsenäinen jatko-osa aiemmin ilmestyneelle Sinisilmälle.

Kärki sanoo, että jatkossa hän jättää dekkarien kirjoittamisen dekkaristeille. Hän aikoo keskittyä omimmaksi kokemaansa kirjallisuuden lajiin eli artopaasilinnamaisiin veijaritarinoihin.

Kuningatarkalastajan tapahtumat kuljettavat lukijaa pitkin Espoota. Läkkitorin ympäristö on keskeinen paikka eikä kirjasta puutu vauhtia ja vaaratilanteita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut