Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin syntyi Ylen kehuttu Papisto-reality – "Olimme haavoittuvaisia ja aitoja", sanoo sarjassa esiintyvä Elina Koivisto

Ensi-illan saava dokumenttisarja kertoo vauhdikkaasti neljän papin aidosta elämästä.

Tuore kahdeksanosainen Ylen tuottama Papisto-televisio- sarja sai ensi-iltansa Yle Areenassa ja Yle TV1:llä maantaina 20.12. Neljän papin aitoa siviilielämää ja työtä vauhdikkaasti kuvaileva dokumenttisarja on ollut tuloillaan jo yli viisi vuotta.

Yksi neljästä päähenkilöstä on Helsingissä työskentelevä, Järvenpäässä perheineen asuva Elina Koivisto.

Sarjan kahden pääohjaajan Harri Hakasen ja Mika Nivan mukaan kokonaisuus lähti liikkeelle aidosta kiinnostuksesta.

– Halusimme selvittää millaisia ihmisiä papit ovat persoonina, mitä he oikeasti tekevät. Lopulta syntyi enemmän kuin uskalsimme haaveilla, selittää Hakanen.

– Olimme Ylen osittain järjestämällä reality-kurssilla 2015, jossa tehtävänä oli pitchata sarja, jota ei vielä ollut olemassa. Papit ovat mielenkiintoinen ammattiryhmä ja olimme hämmästyneitä ettei vastaavaa sarjaa oltu vielä tehty, muistelee Niva.

Miesten mukaan idea eteni vauhdilla demovaiheeseen ja lopulta parin vuoden jälkeen sarjalle näytettiin vihreää valoa. Papistosta tuli reality-sarjan sijaan dokumentaarinen seuranta.

Pidin tästä korona-ajan valopilkusta aivan älyttömästi.

Tekijät näyttävät onnistuneen, sillä kriitikot ovat kehuneet sarjaa aidoksi. Siinä on kepeyttä, joka kirkon brändikuvasta puuttuu, totesi esimerkiksi HS:n kriitikko Kaisu Tervonen.

Elina Koiviston elämää seurataan sarjassa muun muassa kuntosalille. Hän kertoo kiemurtelematta kameralle, että arvostaa ulkonäköä.

– Minulle on ollut aina tärkeää se, että olen nätti. Pienestä tytöstä saakka. Se on asia, joka monia ärsyttää. Ei saisi sanoa ääneen sellaisia asioita. Se on Jumalan lahja.

Koivisto kertoo myös, että hänelle sydäntä lähellä ovat erityisesti naisten asiat. Hän on järjestänyt heikoissa asemassa oleville naisille esimerkiksi hemmottelupäiviä.

– Tosi monilla naisilla on ulkonäkökomplekseja. Valokuvauksen keinoin autetaan näkemään heidät kauniina ja rakastettavina.

Koivisto tähdentää, että hänellä ei ole tarvetta miellyttää ketään.

– Koen olevani enemmän sisäisesti Elina kuin pappi. Olen enemmän kristitty kuin pappi. Minulla on ollut omannäköinen tie, Koivisto sanoo ohjelmassa.

Ohjelmassa esiityvät myös Vesilahden meikkaava kirkkoherra Harri Henttinen, Ivalossa asuva saamelaispappi Mari Valjakka sekä rokkipappi Tarvo Laakso.

Sarjassa esiintyvälle Koivistolle matka on ollut hänen sanojensa mukaisesti ällistyttävä kokemus.

– Olen ollut erilaisissa tv-ohjelmissa aika paljon, mutta Papisto oli laajuudessaan erityisen suuri ja perusteellisesti tehty. Pidin tästä korona-ajan valopilkusta aivan älyttömästi, hehkuttaa Koivisto Keski-Uusimaa-lehdelle.

Koivisto on ollut eri televisiokanavilla esittämässä erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä pappina, mutta ei ikinä päähenkilönä pappien työtä, vapaa-aikaa ja henkilöhistoriaa korostavassa sarjassa.

– Olen itse nähnyt jo neljä jaksoa, ja voin kertoa sarjan olevan hyvin vauhdikas ja kiinnostava, mutta samalla syvällinen. Yleensä pappeja kuvataan kulisseissa verhon takana, mutta tässä olimme haavoittuvaisia ja aitoja, tiivistää Koivisto Keski-Uusimaalle.

– Toivon, että sarja tuo mukanaan hyviä asioita elämääni.

Sarjan kuvaukset aloitettiin tammi–helmikuun vaihteessa vuonna 2020 ja ne kestivät noin vuoden.

– Saimme mukaan todella hienot päähenkilöt; pappeus ja kirkko avautuivat meille aivan eri tavalla kuvausten aikana. Papit ovat kaikkine hyvine ja huonoine puolineen ihmisiä, kuten me kaikki muutkin, ja erilaisuus päähenkilöiden persoonissa korostuu, kuvailee Hakanen.

Hakanen ja Niva itse eivät ohjaajina ottaneet sarjan teossa uskon asioihin kantaa, vaikka toki ammatin kautta teema on sarjassa läsnä.

– Mielestämme sarja on tarkoitettu kaikille suomalaisille, sillä lähes jokaiselle on väkisinkin tullut kontakti papin kanssa jossain vaiheessa elämää. Monilla on omia pappistarinoita, joko surullisia tai iloisia, muistuttaa Niva.

Papiston kahdeksan jaksoa nähdään Yle TV1:llä maanantaista torstaihin kahden viikon aikana alkaen 20.12. Yle Areenaan sarja tuli katsottavaksi kokonaisuudessaan heti vuorokauden vaihduttua 20.12.

Sarjan tulevaisuus on toistaiseksi auki, mutta Hakanen ja Niva sarjan tekijöinä toivovat, että jatkaminen olisi mahdollista.