Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miehet pidentävät työuraansa naisia useammin, kertoo tuore tutkimus – Nämä asiat selittävät eroa

Kunta-alalla työskentelevistä useampi mies jatkoi työelämässä yli varsinaisen eläkeiän naisiin verrattuna. Turkulaistutkijat löysivät myös syyt tähän eroon, kerrotaan Turun yliopiston tiedotteessa.

Turun yliopiston Pidempään töissä -hankkeen tutkimuksissa selvisi, että miehistä 35 prosenttia ja naisista 29 prosenttia jatkoi työelämässä yli varsinaisen eläkeiän.

Turun ja Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja psykologian tutkijat havaitsivat, että miehellä oli lähes 1,3 kertaa suurempi todennäköisyys jatkaa työssä yli kuusi kuukautta laskennallista eläkeikää pidempään kuin naisilla.

– Vastaavia tuloksia on havaittu myös muissa Euroopan maissa tehdyissä tutkimuksissa. Nyt selvitimme ensimmäisten joukossa, mitkä tekijät selittävät sukupuolieroja työuran pidentämisessä yli eläkeiän, kertoo tiedotteessa hankkeessa projektitutkijana toiminut psykologi, filosofian tohtori Saana Myllyntausta.

Sukupuolien ero selittyi pääasiassa sillä, että miehillä oli naisia todennäköisemmin tekijöitä, jotka kannustavat ja mahdollistavat työuran jatkamisen yli eläkeiän. Miehillä oli eläkeiän kynnyksellä naisia todennäköisemmin kokoaikaisesti työskentelevä puoliso.

– Puolison työskentely saattaa kannustaa henkilöä itseäänkin jatkamaan pidempään töissä, toteaa Myllyntausta.

Miehet kokivat myös naisia vähemmän psyykkistä työkuormitusta. Heillä oli paremmat mahdollisuudet vaikuttaa työaikoihinsa, eivätkä he olleet yhtä todennäköisesti osa-aikaeläkkeellä kuin naiset.

Lisäksi miehillä oli naisia vähemmän kipuoireita, mikä selitti miesten suurempaa todennäköisyyttä jatkaa työssä yli eläkeiän.

Tutkijat havaitsivat yllättäen, että miesten ja naisten välillä saattaa olla eroja tekijöissä, jotka kannustavat jatkamaan työssä.

Tiedotteen mukaan naisilla työuran pidentämistä ennustivat miehiä enemmän paremmat mahdollisuudet vaikuttaa työaikoihin. Miehillä taas kroonisten sairauksien puuttuminen oli keskeisempi tekijä jatkaa työuraa kuin naisilla.

– Naisten pidempiä työuria voitaisiin tukea kiinnittämällä huomiota erityisesti psykososiaalisiin työolosuhteisiin. Konkreettisia keinoja ovat työn kuormituksen vähentäminen ja mahdollisuudet vaikuttaa työhön sekä työaikoihin, kertoo tiedotteessa hankkeen johtaja, kansanterveystieteen ja epidemiologian professori Sari Stenholm.

Tutkimustulokset perustuvat Turun yliopistossa kerättyyn Finnish Retirement and Aging (FIREA) -tutkimuksen kyselyaineistosta poimittuun, hieman yli 4 200 henkilön otokseen. Tutkimuksen kohteena olivat eläkeikää lähestyvät kunta-alan työntekijät. Tiedot henkilöiden sukupuolesta ja laskennallisesta eläköitymispäivästä saatiin rekistereistä.