Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näissä tilanteissa koronatestiin – THL päivitti ohjeitaan, myös osan rokotetuista syytä hakeutua oireisena viralliseen testiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt koronavirustestaukseen liittyviä ohjeitaan.

THL:n tiedotteen mukaan rokotetun, jolla on koronaan viittaavia oireita, on erityisen tärkeä hakeutua koronavirustestiin, jos hän on raskaana tai toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta eikä hän ole saanut kolmatta rokoteannosta.

Jos oireet ovat lieviä, eikä henkilö kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, hän voi tehdä myös kotitestin. Sen positiivinen tulos tulee varmentaa terveydenhuollossa tehdyllä testillä, jos on tarve saada virallinen eristyspäätös.

Tiedotteessa muistutetaan, että positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää vapaaehtoisesti kontakteja.

Alle 12-vuotiaiden osalta THL suosittelee, että heitä testataan koronaviruksen varalta erityisesti silloin, kun lapsella on oireita ja hänen perhepiirissään on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen.

Testaaminen on tiedotteen mukaan edelleen suositeltavaa silloin, kun lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.

Myös lapsen voi testata kotitestillä. Kotitestin positiivinen tulos on joissain tilanteissa tarpeen varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

THL neuvoo, että se sivuilla on tietoa, milloin koronatestiintulee hakeutua ja lasten koronataudi sta .

Lisäksi sivuilta löytyy ohjeita kotitestin tekemiseen.