Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hieroja raiskasi 17-vuotiaan tyttöasiakkaansa

Rikos: Hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion.

Helsingin hovioikeus piti ennallaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomion hierojana työskennelleen miehen vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdottomasta raiskaustuomiosta.

Lisäksi hänen tulee maksaa asianomaiselle yhteensä 5 000 euroa raiskauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.

Nelikymppinen mies työskenteli rikoksen aikaan hierojana. Rikoksen tapahtuessa 17-vuotias asianomistaja oli miehen asiakas.

Käräjäoikeuden mukaan mies pakotti asianomistajan alistumaan seksuaaliseen tekoon tämän ollessa pelkotilan ja muun avuttoman tilan takia kykenemätön puolustamaan itseään.

Rikoksen moitittavuutta lisäsi käräjäoikeuden mukaan se, että asianomistaja on voinut hierontapalveluun mennessään olettaa, että hieronta toteutetaan asianmukaisesti ja ammattitaitoisesti.

Ryhtymällä seksuaaliseen tekoon hierontatilanteessa tuomittu on käyttänyt törkeästi hyväkseen asianomistajan luottamusta.

Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen ja vaati, että syyte ja korvausvaatimukset hylätään. Hänen mukaansa osapuolten välillä ei ollut seksuaalista kanssakäymistä.

Valituksessa todetaan myös että siinäkin tapauksessa, että sukupuoliyhteyden katsottaisiin tapahtuneen, kysymyksessä ei olisi ollut raiskausrikos, sillä mies väitti, ettei ollut käyttäytynyt uhkaavasti tai painostavasti.

Hovioikeuden mukaan mies ei voinut erehtyä asianomistajan tahdosta, vaikka tämä ei olisikaan vastustanut miestä fyysisesti sai sanallisesti häntä. Hovioikeus piti asianomistajan kertomusta uskottavana siltä osin, että tämä lamaantui oltuaan hierontatilanteessa vatsallaan kasvot alaspäin.

Asianosaisten ikä- ja kokoero vaikutti hovioikeuden mukaan siihen, ettei asianomistaja uskaltanut tai kyennyt vastustamaan miestä.

Hovioikeus kiinnitti myös huomiota todistajanlausuntoon, jonka mukaan toinen nainen joutuneensa vastaavaan tilanteeseen ollessaan vuosia sitten miehellä hierottavana.

Ratkaisuun voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta, mikäli se myöntää valitusluvan. Määräaika valitusluvan pyytämiseen päättyy helmikuussa 2022.

Hovioikeus määräsi tapauksen oikeudenkäyntiasiakirjat salaisiksi 60 vuoden ajaksi.

Tuomiosta kertoi aiemmin Keski-Uusimaa.