Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Antti Kaikkonen Venäjän vaatimuslistasta Yhdysvalloille: "Euroopan pitää olla niissä pöydissä"

Maanpuolustus: Kaikkonen sanoo, ettei Suomen turvallisuuspolitiikan linja muutu hävittäjäpäätöksen myötä.

Syksyllä valmistuneessa puolustusselonteossa toistuu useaan otteeseen sanonta ”jännitteinen ja vaikeasti ennakoitava toimintaympäristö”.

Kun puolustusministeri Antti Kaikkosta (kesk.) pyytää avaamaan tätä sanontaa, hän antaa esimerkin tuoreista uutisista:

– Venäjä on keskittänyt joukkoja Ukrainan rajan läheisyyteen, ja nyt Venäjä on esittänyt vaatimuslistan, josta se haluaa neuvotella Yhdysvaltojen kanssa. Minusta Euroopan pitää olla niissä pöydissä, joissa Euroopan asioista päätetään, Kaikkonen sanoo Keski-Uusimaa-lehden haastattelussa.

Suomen roolista niissä pöydissä hän sanoo, että presidentti Sauli Niinistö on tehnyt aktiivista ja hyvää diplomatiaa keskustellen eri maiden kanssa.

– Sitä diplomatiaa on syytä tukea.

”Jännitteinen ja vaikeasti ennakoitava” ei ole pelkkää selonteon tekstiä, vaan arkitodellisuutta, joka on tuottanut päänvaivaa myös puolustusministerille ja ministeriön muulle väelle.

Ministerin ovat pitäneet täystyöllistettynä myös isot kehittämishankkeet, päällimmäisenä hävittäjähankinta. 

– Syksyllä valmistui puolustusselonteko, parlamentaarinen komitea antoi mietintönsä asevelvollisuuden kehittämisestä ja tehtiin päätös monitoimihävittäjien valinnasta. Isoja asioita lyhyessä ajassa, ja olenkin käyttänyt sanontaa ”puolustuksen supersyksy”, Kaikkonen sanoo Keski-Uusimaalle.

– Valmistelutyötä on tehty paljon.

Hävittäjävalinnalla ministeri ei näe suurta vaikutusta Suomen turvallisuuspolitiikan suuntaan.

– Vanhentuva konetyyppi korvataan nykyaikaisella, joka tulee samasta maasta.

– F-35 on moderni kone, jolla on paljon kehityspotentiaalia.

– Olen tyytyväinen siitä, että vaikka sisäpolitiikassa voidaan kiistellä, ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ollaan varsin yksimielisiä.

Hävittäjähankkeen ohella meneillään on merivoimien alushankinta. Seitsemän vanhaa alusta korvataan neljällä monitoimikorvetilla, jotka rakennetaan Raumalla.

– Pidän hyvänä, että ne rakennetaan suomalaisella telakalla.

Korvettien lisäksi hankintalistalla on uudet merimaaliohjukset. Vedenalaista valvontaakin kehitetään.

– Ilmatorjunnan osalta korkeatorjuntakykyä kehitetään hankinnalla, jonka valmistelu on meneillään. Päätös menee todennäköisesti vuoden 2023 puolelle.

Maavoimien kaluston uusimistarpeita on edessä erityisesti ensi vuosikymmenellä.

Kaiken kaikkiaan Puolustusvoimat on ministerin mukaan hyvässä kunnossa.

Asevelvollisuuskomitean tuoretta mietintöä luetaan ministeriössä tarkkaan ja tutkitaan mitä voidaan toteuttaa nopeasti ja mikä vaatii enemmän työtä ja rahaa. Kiinnostava avaus on se, että kutsunnoissa kävisivät myös nuoret naiset. 

– Koko ikäluokan kutsunnat vaativat pidempää valmistelua. Olisi hyvä kohdata koko ikäluokka kerralla, tsekata heidän tilanteensa ja samalla päästä antamaan tietoa puolustusasioista.

Kutsuntojen laajentaminen koskemaan myös naisia nostaisi kustannuksia, mutta jos se samalla auttaisi tavoittamaan nuoria, jotka kaipaavat tukea, se tuottaisi toisaalla säästöä.

Kun kutsuntoihin osallistuisivat myös naiset, se lisäisi todennäköisesti naisten halukkuutta hakea vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen.

– Hakijamäärät ovat muutenkin nousussa.

– Vaikka asioiden valmistelutyötä on ollut paljon, hyvin olen saanut yöni nukuttua, ministeri naurahtaa ja sanoo unien katkosten menevän pikku Alvarin piikkiin.

– Se on luonnollista kun ikää on vasta reilun vuoden verran.

Tämä haastattelu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.