Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syy epäselvä: Iso huvialus upposi satamaan Espoossa ja peittyy nyt jäihin – "Kaikki asianosaiset ovat kiusallisen tietoisia"

Satama-altaaseen uponnut iso huvivene herättää huomiota Espoon pursiseuran satamassa Nuottaniemessä.

– Kaikki asianosaiset ovat kiusallisen tietoisia asiasta. Vakuutusyhtiön ihmiset yrittävät saada venettä pois, ja pelastuslaitos on tietoinen ympäristöriskin vaarasta, pursiseuran toiminnanjohtaja Juha Pennanen kertoo.

Hänen mukaansa vene upposi omalle laituripaikalleen 8.12. ja 9.12. välisenä yönä.

Kyseessä on vanha puuvene, joka on 12,3 metriä pitkä ja 4,3 metriä leveä ja joka painaa 11 tonnia. Vene on rakennettu alun perin kalastusalukseksi.

Venettä yritettiin nostaa jäiden keskeltä 16.12. Nostoa yritettiin työlautalla, joka oli sattumoisin asentamassa pursiseuralle uutta laituria.

– Venettä saatiin hilattua ylöspäin, mutta vettä tuli sisään enemmän kuin moottoripumppu jaksoi työntää ulos, Pennanen harmittelee.

Uudesta nostoyrityksestä ei ole vielä tietoa. Pennasen mukaan nostoa järjestelee vakuutusyhtiö.

Pennanen kertoo, että uponneesta veneestä on tullut runsaasti yhteydenottoja. Hänen viestinsä on se, että kaikki asianosaiset ovat uppoamisesta tietoisia.

– Pelastuslaitos kävi katsomassa venettä, mutta he eivät puuttuneet asiaan, koska veneestä ei vuoda polttoainetta eikä öljyä, hän kertoo.

Pennanen toivoo, että vene pystyttäisiin nostamaan vielä talven aikana, vaikka jäät hankaloittavat nostamista.

– Seuran huoli on se, että kun jäät rupeavat keväällä liikkumaan, ne särkevät venettä lisää ja tulee mahdollisia polttoainevuotoja.

– Jos vene rupeaa hajoamaan, siitä tulee myös kamala määrä roskaa. Se voi joutua myös ilkivallan kohteeksi. Onneksi pinnalla on vain hytin yläosa.

Uppoamisen syytä ei vielä tiedetä. Pennanen kertoo, että puuveneet vuotavat aina. Yksi mahdollinen uppoamissyy on se, että veneen pilssipumppu, jonka pitäisi poistaa vettä, on rikkoutunut.

Pennanen ei osaa sanoa, miksi omistaja on jättänyt veneen oman onnensa nojaan eikä ole nostanut sitä syksyn tullen.

– Seura yritti kyllä muistuttaa asiasta useaan otteeseen.

Pennasen mukaan on erittäin poikkeuksellista, että näin iso vene jää nostamatta ja vajoaa jäihin.

– Tuhannesta veneestä 1–2 jää yleensä jäihin, mutta ne ovat tavallisesti pieniä veneitä, jotka ovat käytännössä arvottomia.