Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MaRa haluaa selvittää ravintolarajoitusten laillisuuden – "Ei ole epidemiaan liittyviä perusteita"

Matkailu- ja ravintolapalvelut (MaRa) haluaa selvittää ruokaravintoloille asetettujen rajoitusten laillisuuden.

MaRa on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö.

Valtioneuvosto päätti asettaa koronaviruksen leviämisalueiden ruokaravintoloille rajoitukset, joita ei voi välttää edes koronapassia käyttämällä.

Lisäksi MaRa tiedottaa, että päätöksellä on erittäin kielteiset vaikutukset yrittäjiin ja työntekijöihin.

Valtioneuvosto päätti, että ruokaravintoloissa saa olla enintään 75 prosenttia sallitusta asiakkaiden enimmäismäärästä.

28.12. lukien kolme viikkoa eteenpäin ruokaravintolat voivat anniskella klo 17 asti, ja olla auki klo 18 asti ja koronapassia käyttämällä klo 20 asti.

MaRa nostaa esille tiedotteessaan myös, että anniskellut juomat pitää kerätä pois klo 18.

Rajoitukset koskevat illallisia tarjoilevien ravintoloiden lisäksi myös kahviloita ja pikaruokaravintoloita, tiedotteessa sanotaan.

Valtioneuvoston päätöksen takia ruokaravintolat menettävät myyntiä satoja miljoonia euroja ja joutuvat lomauttamaan tuhansia työntekijöitään, MaRa tiedottaa.

– Ruokaravintoloissa asiakkaat istuvat seurueina, etäisyys seurueen ulkopuolisiin asiakkaisiin on riittävä, ja he liikkuvat ravintolassa vain vähän, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

– Lisäksi ravintoloilla on käytössään koronapassi, toisin kuin esimerkiksi elintarvikkeita myyvissä kaupoissa, erikoiskaupoissa tai kampaamoissa. Valtioneuvostolla ei ole epidemiaan liittyviä perusteita erittäin ankarien rajoitusten asettamiselle ruokaravintoloille, Lappi arvioi MaRan tiedotteessa.

Lappi sanoo lisäksi Maran tiedotteessa, että tuhannet illallisia tarjoilevat ruokaravintolat joutuvat sulkemaan ovensa kokonaan 28.12. alkaen kolmeksi viikoksi eteenpäin.

Myös ruokaravintoloiden täytyy lopettaa anniskelu klo 17 eivätkä asiakkaat voi nauttia viiniä tai olutta ruoan kanssa, Lappi sanoo.

– Pandemia ja jo 21 kuukautta jatkuneet erilaiset rajoitukset ovat ajaneet yritykset, yrittäjät ja työntekijät erittäin ahtaalle. Tulevaisuuskin näyttää epävarmalta. Tämän takia on perusteltua, että valtioneuvoston päätöksen lainmukaisuus selvitetään, Lappi toteaa tiedotteessa.