Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo alkaa jakaa 3. koronarokotteita yli 40-vuotiaille – "Rokotuksille on ollut todella kova kysyntä"

Espoo alkaa jakaa tällä viikolla kolmansia koronarokotteita yli 40-vuotiaille aikuisille. Satoja uusia rokotusaikoja avataan varattaviksi painottuen tiistai–torstai-iltoihin.

– Kolmansille rokotuksille on ollut todella kova kysyntä. Toivomme, että kaikki ajat tulevat käytetyiksi näin lyhyelläkin aikavälillä, sanoi terveyspalveluista vastaava johtaja Markus Paananen maanantaina.

Ensi viikolla uusia rokotusaikoja tulee yli 40-vuotiaille tarjolle tuhansia.

Espoo tehosti rokotusjärjestelyjään joulun alla, ja kaupunki on saanut työssä virka-apua Puolustusvoimilta.

Paananen kertoo, että virka-apu koskee logistiikkatoimintoja. Varsinaisessa rokotustyössä armeija ei avusta.

– Puolustusvoimien apu toteutui maanantaina. He avustivat kuljetuksissa, joita tarvitaan, kun avaamme rokotuspisteen Espoon keskukseen, Paananen sanoo ja kiittelee armeijan apua.

Puolustusvoimien Espoolle tarjoamasta virka-avusta kertoi ensin Uutissuomalainen.

Espoo ilmoitti joulun alla, että koronarokotuksia aletaan tarjota myös 5–11-vuotiaille lapsille. Lapsen rokotuksen voi varata osoitteessa www.koronarokotusaika.fi.

Teknisen puutteen takia ajanvarausjärjestelmässä on ollut maininta 11–15-vuotiaista riskiryhmiin kuuluvista lapsista. Tästä huolimatta rokotuksen on saanut myös 5–11-vuotiaille.

Paananen arvioi, että ajanvarausjärjestelmän puute saadaan korjattua kuluvan viikon aikana, jonka jälkeen lapsen rokoteajan varaaminen sujuu sivustolla tavanomaista tietä.

Paananen arvioi, että koronaa on Espoossa liikkeellä nyt enemmän kuin tilastot osoittavat. Tuorein kahden viikon ilmaantuvuusluku on sunnuntailta, jolloin se oli 785 sataatuhatta asukasta kohden.

Ilmaantuvuusluku on hieman korkeampi kuin joulun alla, jolloin se oli 751.

Uusia tartuntoja Espoossa todettiin jouluaattona 262, joulupäivänä 268 ja tapaninpäivänä 273.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan koronapotilaat ruuhkauttivat joulun pyhinä päivystyksiä muun muassa Espoon Jorvissa.

Paanasen mukaan Espoon kaupungin terveyspalveluissa korona näkyy nyt etenkin puhelinpalvelun paineina, kun ihmiset kysyvät neuvoa, miten toimia, jos kotitesti näyttää tartuntaa.

– Lisäksi kysytään, milloin on syytä hakeutua sairaalahoitoon.

Kotitestissä positiivisen tuloksen saaneita neuvotaan eristäytymään kotiin ja varaamaan aika viralliseen tehtiin Husin koronabottin kautta. Testaaminen oli joulun alla ruuhkautunut ja ruuhkat Paanasen jatkuvat edelleen.

– Seuraava vapaa testiaika on 3 vuorokauden päässä, kuvasi Paananen tilannetta maantaina iltapäivällä.

Koronavirustaudin kotihoito-ohjeet löytyvät THL:n sivuilta.