Ex-kaupunginjohtaja Pekka Löyttyniemi, 89, myöntää olevansa vähän huolissaan Espoon kehityksestä – "On tärkeää, ettei pilata sitä pohjatyötä, mikä Espoossa on tehty"

Juhlavuosi: Juttusarjassa 9.-luokkalaiset haastattelevat kaupunginjohtajia.

Espoo on tasapainoinen yhdistelmä kaupunkimaisemaa ja luontoa. Tämä on Espoon entiselle kaupunginjohtajalle Pekka Löyttyniemelle tärkeää. Espoosta on alusta lähtien rakennettu puutarhakaupunkia, ja se on tavoitteena edelleen.

Löyttyniemeä vähän huolestuttaa metron ja sen asemien ympärille rakentaminen, joka uhkaa puutarhakaupungin aatetta.

– Syntyy isompia taloja, mikä on aika vaativa prosessi arkkitehdeille ja suunnittelijoille. On tärkeää, ettei pilata sitä pohjatyötä, mikä Espoossa on tehty.

Ripeä kehittyminen saa Espoon erottumaan muista kaupungeista.

– Vanhoja kaupunkeja on monia, mutta Espoo on kehittynyt erityisen nopeasti.

Nopea tahti on tuonut tämän tämänpäiväisen edistyneen Espoon.

On tärkeää, ettei pilata sitä pohjatyötä, mikä Espoossa on tehty.

Pekka Löyttyniemi

– Kun edeltäjäni jäi eläkkeelle, hän sanoi, että kaupunginjohtajan työtä arvostetaan sen mukaan, miten kaupunki on kehittynyt.

50 vuotta sitten tehtiin päätös siitä, että Espoosta tulisi kaupunki. Löyttyniemi muistaa, kuinka juhlallinen asia se oli. Silloinen presidentti Urho Kekkonen kävi paikan päällä ja onnitteli kaupunkia.

Espoon 50. vuosi kaupunkina merkitsee Löyttyniemelle paljon. Alkuvuodesta hänellä on suunnitelmissa pitää muutama esitelmä aiheesta.

Löyttyniemen kaupunginjohtajan tehtävistä on kulunut 27 vuotta. Parasta työssä oli Löyttyniemen mukaan yhteistyö kaupungin luottamushenkilöiden kanssa sekä yhteydet kuntalaisiin.

Valtiovierailulla Löyttyniemi pääsi tapaamaan jopa Ruotsin kuningas Kaarle Kustaata useampaankin otteeseen.

Pääkaupunkiseudun muiden kaupunginjohtajien kanssa välit olivat hyvät, ja johtajilla oli vakituinen neuvotteluyhteys. Löyttyniemi uskoo, että suhteet ovat tämänkin päivän kaupunginjohtajien välillä hyvät.

Nykyisen kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän ja tämän edeltäjän Marketta Kokkosen kanssa Löyttyniemi on tekemisissä säännöllisesti. Tavatessaan työnsä jatkajia hän ei anna määräilevästi neuvoja vaan uskoo, että jokainen kaupunginjohtaja määrittelee mielipiteensä ja toimintaperiaatteensa itse.

Löyttyniemi toivoo kuitenkin, ettei peruslinjoista poiketa eikä tavoitteita muuteta.

– On uusi aika ja heillä omia mielipiteitä. Tämän havaitsee joskus keskusteluissa. Se on ihan ymmärrettävää.

Lasten ja nuorten asema kaupungissa ja heidän kuuleminensa on Löyttyniemelle tärkeää.

– Me rakennamme kaupunkia nuoria varten.

Mutta mikä voisi olla juuri nuoren unelmakaupunki?

– Ei ennen minusta niin paljon kyselty nuorten mielipiteitä, Löyttyniemi pohtii.

Yhden vastauksen kysymykseen hän saa uudessa, vielä julkaisemattomassa kirjassaan Elävä kaupunki. Kirjan viimeisen puheenvuoron hän antaa 15-vuotiaalle pojantyttärelleen, joka kirjoittaa omista kaupunkihaaveistaan. Löyttyniemi arvostaa nuoren lapsenlapsensa mielipidettä.

Ylipäänsä suhtautuminen nuorten vaikuttamiseen on muuttunut ajan saatossa myönteisemmäksi. Sitä kuvaavat hyvin esimerkiksi kaupunkien perustamat nuorisovaltuustot, jossa nuoret pääsevät tutustumaan ja vaikuttamaan asioihin.

– Siellä saa myös erinomaista käytännön koulutusta, jos kaupunginjohtajan työ kiinnostaa tulevaisuudessa, Löyttyniemi vinkkaa.

Kommentti

Haastattelu nosti Löyttyniemen arvostusta

Olemme Katja Airamo ja Venla Jäppinen, kaksi yhdeksäsluokkalaista nuorta Järvenperän koulusta. Tulevan juhlavuoden aikana haastattelemme kaikkia kolmea elossa olevaa Espoon kaupunginjohtajaa, Pekka Löyttyniemeä, Marketta Kokkosta sekä Jukka Mäkelää.

Juttusarjan aikana opimme varmasti paljon uutta kotikaupungistamme ja sen johtajista.

Ensimmäisenä vuorossa on Pekka Löyttyniemi, joka on 89 elinvuotensa aikana nähnyt paljon maailmaa ja erityisesti Espoota.

Löyttyniemestä vaistosi heti, että Espoo on lähellä hänen sydäntään. Se johtuu siitä, että hän on oikeasti elänyt Espoon vaiheet eikä vain lukenut niistä historiankirjasta. Hän oli mukana rakentamassa Espoota sellaiseksi, jollaisena me sen nyt tunnemme. Siksi meillä nousi haastattelun myötä valtava arvostus häntä kohtaan.

Itse haastattelutilanne osoittautui mukavan rennoksi ja luontevaksi. Se oli kuin juttelutuokio, jossa saimme kysyä ja oppia vanhemmalta ihmiseltä. Löyttyniemi myös kysyi meiltä vastakysymyksiä siitä, mitä me ajattelemme Espoosta.

Vastaus oli meille helppo: Espoo on nuorisomyönteinen kaupunki, jossa on mahtavasti laidasta laitaan niin metsää kuin kauppakeskusta. On hienoa ja tärkeää, että hän arvostaa myös nuorten mielipiteen kuulemista.

Saimme haastattelusta paljon irti ja kokemus oli opettavainen. Odotamme jo innolla seuraavien kaupunginjohtajien tapaamista!

Katja Airamo ja Venla Jäppinen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut