Sijoitusasuntolainojen kasvu paikoin jopa +40 prosenttia – nyt tuli muistutus ryhmälle, joka ei ole koskaan kokenut korkojen nousua tai asuntohintojen laskua

Suomalaisten into asuntosijoittamiseen on kasvanut tänä vuonna merkittävästi, kertoo Nordea-pankki.

Keskimäärin Nordeassa on koettu noin 10 prosentin kasvu sijoitusasuntolainoissa. Kaupunkikohtaiset erot ovat pankin mukaan kuitenkin suuria.

Esimerkiksi Helsingissä sijoitusasuntolainojen kasvu oli tammi–syyskuussa 2021 melko maltillista samalla, kun yli 20 prosentin kasvulukemiin yllettiin Vaasan, Turun, Oulun ja Lappeenrannan seuduilla. Näitä kaupunkeja yhdistää korkeakouluopiskelijoiden iso määrä.

Kaikkein kovinta kasvu ollut Nordean mukaan kuitenkin Vantaalla, jossa tammi–syyskuussa myönnetyt sijoituslainat kasvoivat peräti 40 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Vantaalla sijoitusasuntobuumia eivät näytä hillinneen edes uutiset pääkaupunkiseudun vuokramarkkinoiden hiljentymisestä korona-aikana.

Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala arvioi, että buumin taustalla on alhainen korkotaso, koronan takia kasvaneet kotitalouksien säästöt sekä halu hajauttaa ja kasvattaa varallisuutta.

Samalla sijoittajien joukko on entistä nuorempaa. Osa ei ole koskaan kokenut korkojen nousua tai asuntojen arvonalennusta.

– Asuntosijoittajien keski-ikä laskee jatkuvasti ja jo noin 40 prosenttia on alle 40-vuotiaita. Myös naisten määrä asuntosijoittajissa on kasvanut rytinällä, Jussi Pajala kertoo Nordean tiedotteessa.

Ilmiöstä kertovat myös Suomen Pankin tilastot, joiden mukaan sijoitusasuntolainakanta kasvoi maalis–syyskuussa jopa kaksi kertaa nopeammin (4,2 prosenttia) kuin omistusasuntolainakanta (2,1 prosenttia).

Ensikertalaisten kannattaa Nordean mukaan muistaa asuntosijoittamisen riskit.

Koronapandemian aikana vuokrattavien asuntojen määrä on kasvanut huomattavasti, ja asuntoja on edelleen tyhjillään.

– Opiskelijoiden määrän vähentyminen markkinoilla, lyhytaikaisvuokraamisen suosion notkahdus ja kasvanut sijoitusasuntojen määrä ovat kaikki vaikuttaneet siihen, että vapaiden vuokra-asuntoja määrä on kasvanut, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen tiedotteessa.

Kostiaisen mukaan tilanne on hieman tasaantunut syksyn myötä, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vuokrailmoituksia on edelleen kaksi kertaa enemmän kuin kaksi vuotta sitten.

Pajalan mukaan parhaimmillaan asuntosijoittaminen tarjoaa vakaata ja pitkäaikaista tuottoa. Se vaatii kuitenkin myös ymmärrystä kassavirroista.

– Asuntosijoittajan kannattaa ottaa huomioon aina muutaman kuukauden puskuri, mikäli uutta vuokralaista ei esimerkiksi vaihtotilanteessa heti löydy. Myös vastikkeissa on nousupaineita kallistuneen energia- ja remonttihintojen vuoksi. Lisäksi kannattaa varautua siihen, ettei nykyinen korkotaso säily ikuisesti, Jussi Pajala sanoo.

Lue myös: Välittäjä: Nämä asunnot jäävät nyt käsiin pk-seudulla ja Espoossa muutos on jopa 67,1 prosenttia – "Markkina on melkoisen armoton"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut