Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omikron johtaa harvemmin sairaalahoidon tarpeeseen, sanoo THL:n Mika Salminen

Suomessa todettiin viime viikolla ainakin 16 200 uutta koronavirustapausta. Edelliseen viikkoon verrattuna tartuntoja todettiin 2 400, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen THL:n ja sosiaali- ja terveysminiteriön koronan tilannekatsauksessa.

Tähän päivään mennessä Suomessa on todettu yhteensä 172 varmistettua omikron-löydöstä.

– Englannissa ja Skotlannissa tehty tutkimuksia millaisen taudin omikron aiheuttaa. Tulosten mukaan se johtaa harvemmin sairaalahoidon tarpeeseen. Tulokset ovat alustavia, mutta saman suuntaisia tietoja on saatu muualtakin, Salminen jatkaa.

Omikronia on havaittu ainakin 95 maassa. Tämä tieto on jo ajalta ennen joulua.

Salmisen mukaan se syrjäyttää deltaa, mutta vielä ei tiedetä syrjäyttääkö deltan kokonaan.

– Enää ei voida sanoa, mitkä maat olisivat riskimaita omikronin kannalta. Omikrontartunta voi tapahtua herkästi Suomessakin. Hus-alueella 70 prosenttia uusista tartunnoista on omikronia ja Varsinais-Suomessa 30 prosenttia.

Salminen sanoo vielä, että omikron tarttuu herkästi ja leviää helposti.

Viimeisten kahden kalenteriviikon aikana uusia tartuntoja ilmaantui 542 sataatuhatta asukasta kohden. Niitä edeltävien kahden viikon aikana vastaava luku oli 362.

– Ilmaantuvuus on selvästi noussut, mutta se ei ole Euroopan huipputasoa vaan keskitason alapuolella.

Tähän päivään mennessä Suomessa 5 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 77 prosenttia on saanut vähintään kaksi rokoteannosta.

Kolmansia annoksia on annettu 19,1 prosentille 5 vuotta täyttäneestä väestöstä.

– Kolmansia annoksia on annettu jo yli miljoona. Se on hyvä suoritus. Jokainen rokotuksen saaneiden prosenttiyksikön nousu tuo meille säästöä ihmishengissä ja sairastumisissa, Salminen muistuttaa.