Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin 40-vuotiaankin miehen kroppa viritetään vielä huippukuntoon – suomalaisikonit kertovat, miten pitävät huolen kehostaan

Koripallo: 37- ja 40-vuotiaat huippu-urheilijat kertovat, miten kroppa viritetään parhaaseen iskuun.

– Jos minulta kysyy tammi-helmikuussa uran jatkamisesta, vastaus mitä ilmeisimmin on: Ei ehkä enää. Kilpakaudella stressi käy toisinaan voimille, koripalloilija Shawn Huff, 37, kertoo.

198-senttinen Huff sanoo, että urheilijalla on päällä koko ajan jokin pieni vamma, kun kroppaa viritellään äärimmilleen.

– Huippu-urheilu ei ole terveellistä hommaa.  Keho on terveimmillään kesän jälkeisissä ensimmäisissä harjoituksissa, sen jälkeen sen stressitila vain kasvaa kauden aikana. Ei ole väliä, kuinka paljon venyttelee, jos ei syö ja lepää tarpeeksi.

Pelaajan henkinen hyvinvointi voi toisinaan jäädä vähemmälle huomiolle. Pelaaminen ja jatkuva harjoittelu voi olla mielelle raskasta, tekeminen voi lipsahtaa suorittamiseksi.

40-vuotias Tuukka Kotti arvottaa henkisen jaksamisen tärkeimmäksi jaksamiselle.

– Jos on henkisesti väsynyt, ei kykene myöskään palautumaan. Itselle on ensiarvoisen tärkeää, että mieli on kunnossa pelikauden aikana, Kotti tuumaa.

Ei ole väliä, kuinka paljon venyttelee, jos ei syö ja lepää tarpeeksi.

Maajoukkueen sentterille perhe tuo sopivaa rytmiä arkeen. Kolme- ja vähän yli viisivuotiaat lapset antavat tasapainoa urheilulle.

– On itsellekin joskus haastavaa marras–joulukuussa löytää into pelaamiseen. Uskonnollinen vakaumukseni on sellainen, että haluan olla kiitollinen jokaisesta päivästä, kun voi pelata. Se antaa voimaa, 208-senttinen Kotti tarkentaa.

Suomen koripallomaajoukkueen ikonit Huff ja Kotti ovat molemmat luottopelaajia myös Helsinki Seagullsissa. Kummatkin painottavat säännöllisyyden merkitystä hyvälle palautumiselle.

– Nuorempana kroppa antoi enemmän anteeksi. Silloin toki rakennettiin ja kehitettiin kehoa enemmän, tänään voimaharjoittelu on enemmän ylläpitävää, Huff sanoo.

Huff valistaa, että ennen peliä kehoa valmistetaan tulevaan ja viritetään iskuun nelisen päivää. Pelin jälkeen elastinen laitahyökkääjä tykkää vetää raskaita puntteja palautuakseen rasituksesta.

– Melkein aina teen raskaan puntin pelin tuottamaan väsymykseen. Raskailla painoilla haen kehoon lähinnä kireyttä.

Seagullsin harjoituksia katsoessa havaitsee, että lihashuollon tärkeys korostuu. Pelin aikana joukkueen vaihtopenkin vieressä on kuntopyörä, jota vähemmällä peliajalla olevat polkevat.

Huoltava harjoittelu on tärkeä osa isojen miesten vammojen ennaltaehkäisyssä.

Huipulla urheiltaessa harjoituksissa korostuvat usein määrät, tehot ja harjoitustiheys. Onneksi nykyään myös lepo ja palautuminen osataan aikatauluttaa aiempaa paremmin kalenteriin.

– Pääsääntöisesti urheilija on itse vastuussa omasta kehostaan ja terveydestään, Huff kuitenkin haluaa tarkentaa.

Miten Seagullsin joukkueen ikäpresidentti Kotti, vieläkö keho jaksaa jatkaa pelaamista huipulla?

– Alkukausi on tuntunut hyvältä ja potkua on riittänyt. Oikeastaan tämä kausi on ollut jopa kahta edellistä kautta parempi, Kotti kertoi marraskuussa.

Ennen joulua Tuukka Kotti kertoi saaneensa koronatartunnan.