Taloyhtiö voi parhaimmillaan rahoittaa korjaushankkeitaan täydennysrakentamalla, eli korottamalla tai laajentamalla tontilla olevaa rakennustaan tai rakentamalla kokonaan uuden rakennuksen, kirjoittaa toiminnanjohtaja Marika Sipilä.
– Jos täydennysrakentaminen on taloyhtiössä yksi vaihtoehto, on yhtiökokoukselle tehtävä sen selvittämisestä aloite.
– Aloitteen tekee yleensä taloyhtiön hallitus, mutta myös osakas voi pyytää asian ottamista yhtiökokouksen esityslistalle. Itse täydennysrakentamisen selvityksen laatii taloyhtiön hallitus, isännöitsijä ja/tai ulkopuolinen asiantuntija.
Täydennysrakentaminen voi olla hyvinkin varteenotettava rahoitusmahdollisuus, jos kiinteistö sijaitsee vetovoimaisella alueella ja jos asemakaavassa on käyttämätöntä rakennusoikeutta jäljellä.
Vanhoissa taloyhtiöissä näin harvoin on, jolloin lisärakennusoikeus on hankittava poikkeusluvalla tai tontin kaavamuutoksella. Jäljellä olevan rakennusoikeuden määrän voi tarkistaa esimerkiksi kaupungin rakennusvalvonnasta.
Taloyhtiön tulisi myös pohtia periaatteita täydennysrakentamisen toteuttamiseksi. Omistustontilla yleisimmät vaihtoehdot ovat:
1. osa tontista myydään rakennusliikkeelle tai sijoittajalle,
2. taloyhtiöön rakennetaan lisää asuntoja suunnatulla osakeannilla,
3. nykyisen rakennuksen tilalle rakennetaan kokonaan tai osittain uusi rakennus.
Täydennysrakentaminen itsessään voi myös nostaa asuinalueen arvoa, jos sitä kehitetään monipuolisesti.
Myös kunta voi hyötyä, kun olemassa olevia investointeja infraan ja palveluihin voidaan hyödyntää entistä tehokkaammin.
Kun täydennysrakentamisselvitys on tehty, voi taloyhtiön hallitus laatia hankepäätösesityksen tulevaan yhtiökokoukseen. Myönteisestä yhtiökokouspäätöksestä seuraa täydennysrakentamista koskeva hankepäätös.
Hankkeen aikataulutuksessa on otettava huomioon, että mahdollinen kaavamuutos voi olla hidas prosessi ja siitä voidaan tehdä myös valituksia.
Tähän kirjoitukseen on poimittu vain pieni osa Kiinteistöliitto Uusimaan rakennusteknisen kehityspäällikön, tekniikan tohtori Jari Virran blogista Täydennysrakentamisen ensiaskeleet taloyhtiössä www.ukl.fi/blogit/.
Lisätietoa täydennysrakentamishankkeista ja niihin liittyvistä juridisista päätöksistä löytyy muun muassa suurimpien kaupunkien nettisivustoilta.