"Perjantaina konkurssi, lauantaina toinen avioero" – Harri, 51, kertoo miten pohjalla mies voi käydä ja löytää silti kovaa maata jalkojen alle

Kokemusasiantuntija: Harri Hyvönen kamppaili vuosia mieliala- ja päihdekierteessä. Viisi vuotta sitten hän teki päätöksen, joka piti. Nyt hän auttaa ihmisiä irti päihteistä.

Harri Hyvönen, 51, laittaa soimaan Yö-yhtyeen kappaleen Likaiset legendat.

– Mutta silloin ennen tähdenlentoa pakko kuolla on, Hyvönen hyräilee mukana.

Kappale vie kipeään muistoon. Hyvönen lähti kotoaan mukanaan kymmeniä lääkkeitä. Hän aikoi toteuttaa pitkään suunnitellun itsemurhan. Pöydälle hän jätti jäähyväiskirjeet kolmelle lapselleen.

– Kuuntelin tätä Yön biisiä tauotta useita tunteja, ennen kuin toteutin suunnitelmani, Hyvönen kertoo.

– Minut oli löydetty jostain ja viety sairaalaan. Sairaalassa ajattelin, että epäonnistuin tässäkin, olen elossa, hän jatkaa.

Tänään Hyvönen ajattelee toisin. Hän on kiitollinen jokaisesta päivästä, jonka saa elää.

Minulla oli piilopulloja joka paikassa.

Harri Hyvönen, kokemusasiantuntija

Hyvönen aloitti tänä syksynä Vantaan kaupungilla päihteiden ja mielenterveyden kokemusasiantuntijana. 1990-luvun lopulta alkanut matka alkoholin kanssa on ollut pitkä. Vuosituhannen vaihteessa miehellä diagnosoitiin myös kaksisuuntainen mielialahäiriö.

– Alkoholi muuttui ongelmaksi viimeistään, kun uni- ja mielialalääkkeet tulivat kuvioihin, hän kertoo.

Kokkina työskennellyt Hyvönen jäi työuupumuksen vuoksi sairauslomalle.

– Sairauslomalla oli aikaa juoda. Se oli yhtä piilottelua ja salailua. Minulla oli piilopulloja joka paikassa. Kävin usein viemässä roskia tai kävelyllä. Todellisuudessa kävin juomassa.

Jääkaapissa Hyvönen piti olutta, jotta kotiväki ei ihmettelisi, miksi isä ja puoliso haisee alkoholille. Vuoden verran jatkunut sairausloma ja juominen vei toivottomuuden tilaan ja lopulta itsemurhayritykseen.

4 000 markkaa. Sen verran maksoi ensimmäinen katkaisuhoito Ridasjärvellä yksityisessä päihdevieroitusyksikössä.

– Mummo maksoi sen. Menin sinne vain muita miellyttääkseni. Omasta mielestäni minulla ei ollut alkoholiongelmaa, Hyvönen kertoo.

Nyt vuosia myöhemmin Hyvönen tietää, että jos tahto ei löydy itsestä, ei katko kanna pysyvään raittiuteen.

Seuraaviin vuosiin mahtui myös paljon hyvää elämää. Hyvönen pääsi takaisin työelämään hetkittäin ja valmensi tyttärien jalkapallojoukkuetta. Päihderiippuvuus ja mielenterveysongelma kulkivat mukana.

Hyvönen sanoo jälkikäteen ymmärtäneensä, että monet tempaukset elämässä ovat tapahtuneet maanisessa mielentilassa. Vuonna 2012 oli viikonloppu, jota hän ei unohda.

– Perjantaina yritykseni meni konkurssiin, lauantaina tuli toinen avioero, ja sunnuntaina lähdin psykiatriseen sairaalaan. Se oli oikea superviikonloppu.

Vuonna 2016 miehen mitta tuli täyteen. Hyvönen käveli silloisen kotipaikkakunnan sairaalaan ja haki katkaisulääkkeet.

– Päätin, että nyt korkki menee kiinni. Annoin lompakon siskolle ja soitin kaverit läpi, että minulle ei saa antaa rahaa, hän muistelee.

Hyvösen päätös piti, ja hän onnistui raitistumaan.

– Tein kokonaisvaltaisen elämäntaparemontin. Pudotin painoa noin 35 kiloa. Vuoden verran meni, kunnes havahduin, kuinka kirkkaalta elämä voi näyttää ja tuoksua. Tätä en halua vaihtaa pois.

Hyvönen kokee olevansa etuoikeutettu saadessaan auttaa muita. Yön biisi soi nyt voimakappaleena. Toivottomuus on kääntynyt toivoon.

Kuka?

Harri Hyvönen

Harri Hyvönen aloitti Vantaan kaupungin kokemusasiantuntijana lokakuussa.

Asuu Espoossa ja on kotoisin Hyvinkäältä.

Hyvönen on koulutettu kokemusasiantuntija, joka on toipunut omasta mielenterveys- ja päihdesairaudestaan ja auttaa nyt muita.

Kokemusasiantuntija tarjoaa vertaistukea ja kokemustietoa toipumiseen.

Hyvönen tapaa asiakkaita yksilövastaanotoilla sekä lääkärin ja sairaanhoitajan työparina.

Työhuone sijaitsee Myyrmäessä Liesikujalla päihdevieroituspoliklinikalla.

Kokemusasiantuntijan palvelu on tarkoitettu kaikille vantaalaisille, myös omaisille, ja se on maksutonta. Hyvösen tavoittaa ma–to kello 12–13 numerosta 050 318 1649.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut