Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haasteet ovat täällä taas – kirjat, musiikin, elokuvat ja pelit voi valita kirjastojen idealistoilta

Helmet-lukuhaaste on tarjolla jo kahdeksannen kerran. Tuttuun tapaan lukuhaaste antaa lukuharrastuksen tueksi 50 erilaista perustetta, joiden avulla voi valita itselleen luettavaa.

Helmet-lukuhaaste on kirjastoammattilaisten koostama. Lukijoilla on sen ideoinnissa tärkeä rooli.

Listan laatimisessa oli apuna myös kysely. Siinä sai eniten kannatusta kohta, jossa luettavaksi valitaan kirja, jonka on kirjoittanut itselle uusi kirjailija.

Vaikka haastekohtia on 50 eli suunnilleen yksi vuoden jokaista viikkoa kohti, mitään tiettyä kirjamäärää ei tarvitse tavoitella. Haastekohtia voi tulkita väljästi omalla tavallaan.

Tänä vuonna Helmet-lukuhaaste tarjoaa muun muassa tällaisia haasteita: Kirjassa yhdistetään faktaa ja fiktiota, kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa, kirjan päähenkilö kuuluu etniseen vähemmistöön tai kirjan nimessä on luontosana.

Nämä haasteet kuulostavat aika helposti toteutettavilta: Kirjan nimi on mielestäsi tylsä, kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen tai kohta 23, "pieni kirja".

Jo perinteeksi on muodostunut kahden haastekohdan kirjapari (47 ja 48), johon luetaan tällä kertaa toisilleen sukua olevien kirjailijoiden teoksia.

50 kohdan lukuhaasteen rinnalla on tarjolla 25 kohdan Pieni Helmet-lukuhaaste. Se on laadittu erityisesti lapsille sopivista haastekohdista, mutta yhtä hyvin siihen saavat tarttua aikuisetkin.

Katso lukuhaasteen kaikki kohdat tästä.

Itsensä voi haastaa myös kuuntelemaan musiikkia.

Haastetta voi täydentää myös konserteissa ja keikoilla. Haasteen avulla voi muun muassa päivittää musiikintuntemustaan ja saada uusia elämyksiä.

Musahaasteesta löytyy muun muassa tällaisia tehtäviä: Laulussa annetaan elämänohjeita, vuonna 1922 syntyneen artistin musiikkia, laulussa mainitaan jokin sanoma- tai aikakauslehti, teoksen nimessä on hedelmä, saamenkielistä nykymusiikkia tai livealbumi konsertista vuodelta 1972.

Katso musiikkihaasteen kaikki kohdat tästä.

Helmet-elokuvahaaste noudattaa samaa ideaa. Elokuvahaasteessa katsotaan vuoden 2022 aikana 50 elokuvaa, jotka voi valita vapaasti haastelistan kriteerien pohjalta.

Haastelistaa voi edetä viikko viikolta tai antaa oman kiinnostuksen johdatella haasteen suorittamistapaa ja -järjestystä.

Katsottavan voi valita sillä perusteella, että elokuvassa matkustetaan ajassa, leffa oli 1990-luvun katsojamenestys, elokuva tapahtuu paikassa, jonne haluat matkustaa tai elokuva yhdistelee eri lajityyppejä.

Katso leffahaasteen kaikki kohdat tästä.

Nykyään on tarjolla myös pelihaaste.

Siinä on tehtävänä pelata vuoden 2022 aikana 24 eri peliä, jotka saa valita vapaasti haastelistan kriteerien pohjalta: esimerkiksi peli, jonka ehtii pelata alusta loppuun kahvitauolla tai peli, joka sai sinut arvostamaan luontoa uudella tavalla.

Katso pelihaasteen kaikki kohdat täältä.