Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Annoitko papatin teinille? Satojen eurojen sakko voi uhata – Näin ilotuliterikoksista rangaistaan, koskee myös suojalasipykälää

Mitä haittaa on siitä, jos antaa tänään teinin vähän paukutella papatteja tai pieniä raketteja? Ainakin se, että uusi vuosi voi alkaa sakkojen maksulla.

Monelle vanhemmalle voi tulla yllätyksenä, että ilotulitteen luovuttaminen alle 18-vuotiaalle on rikos, josta rangaistus on päiväsakkoa.

Tyypillinen rangaistus on 20 päiväsakkoa, kertoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta. Tämä ei ole ihan pikkusumma: poliisin päiväsakkolaskurin mukaan 20 päiväsakkoa tarkoittaa 3 000 euroa kuussa tienaavalle yhden lapsen vanhemmalle 780–840 euron sakko riippuen siitä, kuuluuko perheeseen myös puoliso.

Vakavissa tapauksissa päiväsakkoa voi Arvelinin mukaan tulla enemmänkin, jopa 30. Tällainen tapaus olisi Arvelinin mukaan esimerkiksi tilanne, jossa alaikäiselle on luovutettu vaikkapa pari kauppakassillista ilotulitteita.

Oikein törkeät tapaukset voivat mennä jopa oikeuteen saakka, missä maksettavaa voi kertyä enemmänkin.

Koska kaikkien räjähteiden käyttö on kielletty alle 18-vuotiailta, tuntuvan sakon voi saada jopa pienen papatin luovuttamisesta alaikäiselle.

Kaikki on kiellettyä, ellei se ole erikseen sallittua.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin, Poliisihallitus

– Vaikka lainsäädäntö on ollut voimassa tällaisenaan jo useita vuosia, tänä päivänäkään ei ole tavatonta, että hyväuskoiset vanhemmat menevät ilotulitekauppaan ostamaan ilotulitteita ja ajattelevat, että on ihan ok luovuttaa niitä alle 18-vuotiaille lapsilleen, Konsta Arvelin sanoo.

Jos yli 15-vuotias jää kiinni ilotulitekassin kanssa, sakko määrätään sekä hänelle että ilotulitteet luovuttaneelle aikuiselle.

– Siinä ei paljon armoa tunneta.

Mistään ilotulitteita koskevan lain rikkomisesta ei Konsta Arvelinin mukaan selviä rikesakolla vaan kaikki ovat lähtökohtaisesti päiväsakkoasioita.

Esimerkiksi paukuttelu muulloin kuin tänään kello 18 jälkeen tai huomenna ennen kello 2 tuo tyypillisesti noin 12 päiväsakkoa.

– Räjähteiden ja pyroteknisten välineiden kanssa touhuaminen on hyvä osoitus lainsäädännöstä, jossa kaikki on kiellettyä, ellei se ole erikseen sallittua, Arvelin toteaa.

Päiväsakkoa tulee jopa siitä, ettei käytä raketteja ampuessaan suojalaseja, joiden käyttö on ollut pakollista vuodesta 2009.

– Siinä puhutaan 10–12 päiväsakosta. Kun kyse on pelkästä suojavälineiden käyttämättä jättämisestä, potentiaalinen vahingon kärsijäkin on henkilö itse eivätkä muut.

Jos huolimattomalla ilotulittamisella aiheuttaa vahinkoa, rangaistus tulee Arvelinin mukaan sekä ilotulitteiden käytön velvollisuuksien rikkomisesta että itse vahingosta.

– Riippuu siitä, mitä ilotulitteiden käyttäjä on aikonut. Kärjekkäät esimerkit ovat niitä, että jos ilotulitteita käyttävä suuntaa ilotulitteen ikkunaa kohti ja ikkuna menee rikki, lähtökohtaisesti epäillään vahingontekorikoksesta. Jos ilotulite suunnataan ihmisjoukkoon, mietitään joko pahoinpitelyrikosta tai mahdollisesti vammantuottamusta riippuen siitä, aiheutuuko siitä jollekin vähäistä isompia vammoja.

Rikosoikeudellisten seuraamusten lisäksi maksettavaksi koituvat myös vahingonkorvaukset. Jos vahingon aiheuttaa lapsi, myös huoltaja tai muu valvontavastuussa ollut aikuinen voi olla korvausvastuussa.

– Oikeuskirjallisuudessa usein pyöritään 8 ikävuodessa. Jos kävisi niin ikävä tilanne, että räjähteet luovutettaisiin alle 8-vuotiaalle – mitä toivottavasti ei tapahdu – valvontavastuussa ollut aikuinen vastaa vahingoista.

Kun paukut on paukuteltu, on muistettavana vielä yksi lainkohta, Konsta Arvelin muistuttaa.

– Lainsäätäjä on jätelaissa todennut, että kaikenlainen roskaaminen on rangaistuksen uhalla kielletty. Jos ilotuliteroskat jäävät luontoon, roskaaja voi vetää 50 euroa rikesakkoa tai jopa päiväsakkoa. Vastuullinen ilotulittaja korjaa roskansa pois.

Poliisi kehottaa miettimään, onko ilotulittaminen ylipäätään tarpeellista.