Vuonna 2019 Etelä-Suomen aluehallintoviraston saamien ulkomaalaisvalvontaan liittyvien vihjeiden määrä kaksinkertaistui verrattuna vuoteen 2018.
Vuonna 2019 valvonnan kannalta hyödyllisiä vihjeitä tuli yli 440, kun vuonna 2018 vastaava luku oli noin 220.
Nämä edellä mainitut tiedot olivat esillä hallituksen ulkomaalaislain muuttamista koskevassa esityksessä eduskunnalle.
Esityksen yhteydessä huomautettiin myös, että hyväksikäytön uhri ei yleensä uskalla ilmoittaa tilanteesta viranomaisille, koska pelkää oman tai perheenjäsentensä oleskeluluvan menettämistä tai oleskeluluvan saamisen mahdollisuuden menettämistä.
Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti maanantaina, että Suomen tavoite on lisätä työvoiman maahanmuuttoa ja torjua ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä.
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on asettanut toimeen ulkomaalaisten työntekijöiden ja yrittäjien työehto- ja lupavalvonta-asioiden neuvottelukunnan.
Voimme torjua hyväksikäyttöä.
Tuula Haatainen
Kuluvan vuoden alusta vuoden 2024 loppuun asti toimeen asetettu neuvottelukunta on eri viranomaisista sekä työmarkkina- ja elinkeinopoliittisista järjestöistä koostuva asiantuntijaelin.
TEMin tiedotteessa kerrotaan myös, että neuvottelukunnan tehtävänä on edistää yhteistyötä ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteiden ehtoja ja työntekijöiden ja yrittäjien oleskelulupia koskevissa kysymyksissä
– Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö on ilmiö, jonka kitkeminen vaatii hyvää yhteistyötä yhteiskunnan eri toimijoiden kesken, työministeri Tuula Haatainen sanoo.
– Uusi neuvottelukunta on yksi tärkeä askel, jolla voimme torjua hyväksikäyttöä ja lisätä tietoisuutta työvoiman hyväksikäyttöön liittyvistä ilmiöistä, Haatainen kertoo TEMin tiedotteessa.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki vuonna 2019 Etelä-Suomen alueella yhteensä 847 ulkomaalaisvalvonnan tarkastusta. Tarkastuksissa arvioitiin ulkomaalaisten työnteko-oikeutta ja työsuhteen vähimmäisehtojen toteutumista Suomen lainsäädännön mukaan.
Työpaikoista yli 20 prosentissa oli vähintään yksi ulkomaalainen työntekijä, jolla ei ollut oikeutta tehdä kyseistä työtä Suomessa.
Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön laajuudesta ei ole olemassa suoranaisia tilastotietoja.
Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin HEUNIn julkaisemien tutkimusten mukaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä ilmenee Suomessa erityisesti ravintola-alalla tai aloilla, joilla on pitkiä alihankintaketjuja.
Tällaisia ketjuja on muun muassa rakennus-, siivous, maatalousaloilla.
Nämäkin edellä mainitut tiedot olivat esillä viime vuonna hallituksen ulkomaalaislain muuttamista koskevassa esityksessä eduskunnalle.