Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartuntoja Espoossa tuplasti enemmän kuin viikko sitten – Sairaalakuormitus kasvussa, kiireetöntä hoitoa aletaan supistaa

Koronatartunnat jatkavat leviämistään aiempaa tiukemmista koronarajoituksista huolimatta.

Esimerkiksi uimahallit ja sisäliikuntapaikat suljettiin ja kulttuurin ja liikunnan tapahtumat peruttiin 28. joulukuuta lähtien.

Koronan ilmaantuvuusluku on noin kaksinkertaistunut Espoossa viikossa. Ilmaantuvuusluku oli Espoossa maanantaina 3. tammikuuta noussut jo 1 626:een.

Viikko sitten ilmaantuvuusluku oli 785. Ilmaantuvuusluku kertoo tautitapauksen määrän 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Korkeat tautimäärät ovat ruuhkauttaneet Espoon näytteenottopisteet ja jäljityksen. Viiveet koronanäytteenottoon lasketaan päivissä ja eikä karanteenipäätöksiä pystytä toimittamaan kaikille ajoissa.

Jo reilu viidennes koronanäytteistä on positiivisia, ja todellisuudessa koronaa on liikkeellä enemmän kuin ilmaantuvuusluku kertoo, muistuttaa Espoon terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen.

– Emme pysty testaamaan ainakaan välittömästi kaikkia positiivisia. Ohjeistamme nettisivuillamme, miten toimia, jos kotitesti on positiivinen, koska terveydenhuollon testiin on päivien viiveitä.

Paananen kertoo, että pääkaupunkiseudulla varaudutaan parhaillaan sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrän kasvuun.

– Vaikka näyttääkin siltä, että Omikron aiheuttaa hieman lievemmän taudin, näin korkea ilmaantuvuus tulee nostamaan sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrää. Olemme varautumassa siihen, että koronapotilaita tulee enemmän sairaaloihin, Paananen kertoo.

Espoon sairaalassa oli maanantaina 18 ja Husin sairaaloissa seitsemän espoolaista koronapotilasta, Paananen kertoo.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä pitää rajoitusten jatkamista välttämättömänä. Se suosittelee Etelä-Suomen aluehallintovirastolle rajoitusten jatkamista kahdella viikolla nykyisestä.

Nykyisellään tilarajoitukset ovat voimassa 10. tammikuuta ja yleisötilaisuusrajoitukset 17. tammikuuta saakka.

Rajoitusten jatkamisen tarvetta perustellaan juuri sairaalakuormituksen voimakkaalla kasvulla.

Espoon kaupungin julkaiseman tiedotteen mukaan kunnissa ja Husissa valmistaudutaan parhaillaan kiireettömän toiminnan vähentämiseen. Voimavarat pyritään keskittämään rokottamiseen, koronapotilaiden hoitoon sekä muuhun kiireelliseen ja välttämättömään hoitoon ja hoivaan.

Kasvavaa huolta aiheuttavat myös hoitohenkilökunnan poissaolot niin koronatartuntojen kuin -karanteenien vuoksi.

Tiedotteen mukaan Husissa oli joulunalusviikolla sairaalassa noin 60 koronapotilasta, ja tällä hetkellä heitä on jo 110.