Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo myy Espoon sairaalan suomalaisille sijoittajille 295 miljoonalla eurolla – "Järkevää espoolaisille veronmaksajille", sanoo Henrik Vuornos

Espoo: Kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan Espoo voi vähentää myyntituloilla velkataakkaansa.

Espoon kaupunki aikoo myydä Espoon sairaalan kiinteistön vakuutus- ja rahoituskonserni LähiTapiolaan kuuluvalle kiinteistöyhtiölle.

Kaupunki kertoi tiedotteessa keskiviikkona, että kauppaa on valmisteltu tulevan sote-uudistuksen takia.

Kaupungin mukaan kauppa on allekirjoitettu ehdollisena ja se toteutuu, jos Espoon kaupunginhallitus hyväksyy sen.

Espoon sairaala on uudehko kiinteistö ja se valmistui käyttöön 2017.

Sairaala sijaitsee Karvasmäessä Jorvin sairaalan naapurissa.

Espoon kaupungin mukaan kaupassa ostajana on LähiTapiola Yhteiskuntakiinteistöt Suomi Ky. Sen sijoittajaomistajina ovat Keva, LähiTapiola, Valtion eläkerahasto, Kirkon eläkerahasto ja Eläkekassa Verso.

Ostajalle siirtyy kaupassa Kiinteistö Oy Espoon sairaalan osakekanta. Osakkeiden velaton kauppahinta on 295 miljoonaa euroa.

Kauppaan sisältyy myös sairaalakiinteistön maanvuokraoikeus.

Kauppaa on Espoon mukaan valmisteltu viime syksyn ajan, ja tarjouksia saatiin kymmenen.

Kaupan edellytyksenä on, että uudella omistajalla on Suomessa paikallinen hallinto.

– Myyntikohteesta oltiin erittäin kiinnostuneita kansainvälisestikin. Kotimainen laajan omistuspohjan kiinteistöpääomarahasto pärjäsi kovassa kansainvälisessä kilpailussa, Espoon kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Sairaalan laitteet eivät sisälly kauppaan, eikä kaupalla ole Espoon mukaan vaikutuksia sairaalan toimintaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) pitää sairaalan myyntiä järkevänä espoolaisen veronmaksajan kannalta. Kauppahinta on Vuornoksen mukaan ylittämässä merkittävästi sen, mitä sairaalan rakentaminen maksoi.

Espoon kaupunginvaltuusto varautui maksamaan sairaalasta 175 miljoonaa euroa vuonna 2016. Loppusummasta päädyttiin kuitenkin käräjäoikeuteen, kun sairaalan rakentanut Lujatalo vaati kaupungin yhtiöltä vajaat 34 miljoonaa euroa lisäkorvauksia viivästyskorkoineen.

Myynnistä saatavilla tuloilla Espoo voi Vuornoksen mukaan vähentää velkataakkaansa ja tasapainottaa talouttaan.

Vuornoksen mukaan Espoon ei kannata myöskään omistaa sote-kiinteistöjä, kun vastuu palveluista siirtyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle vuodesta 2023 eteenpäin

– Sairaalan myyntipäätös on Espoon strategisten linjausten mukainen. Tavoitteenamme on luopua sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen liittyvien kiinteistöjen omistamisesta lähivuosien aikana. Näin kaupunki pystyy paremmin keskittymään tuleviin ydintehtäviinsä sivistykseen ja kaupunkikehittämiseen, sanoo Vuornos tiedotteessa.

Parhaillaan valmisteltavassa sote-uudistuksessa sairaalapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy Espoolta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle.

Tämä tarkoittaa sitä, että myös Espoon sairaalan vuokrasopimus on määrä siirtää Espoolta uuden hyvinvointialueen hallinnon vastuulle.

Espoon mukaan sairaalakiinteistön käytöstä tehdään 20-vuotinen vuokrasopimus. Sen päättyessä sairaalan vuokralaisella on mahdollisuus jatkaa vuokra-aikaa viiden vuoden jaksoissa kolme kertaa.

Vuornoksen mielestä myyntipäätös on vastuullinen myös tulevan hyvinvointialueen näkökulmasta.

– Hyvinvointialue saa pitkäjänteisen ja luotettavan vuokranantajan, joka on sitoutunut pitämään rakennuksen hyvässä kunnossa. Myös uusi vuokrasopimus on kohtuullisesti hinnoiteltu, mikä helpottaa ennakoitavuutta hyvinvointialueen taloudenpidossa, Vuornos kommentoi tiedotteessa.

Espoon kaupunginhallitus tekee sairaalasta myyntipäätöksen ja kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto vuokrauspäätöksen kokouksessaan ensi maanantaina.

Sopimukseen kuuluu, että vuokranantajana toimiva LähiTapiola Yhteiskuntakiinteistöt vastaa peruskorjauksista ja uusimisista lukuun ottamatta kiinteistön sairaalatoimintaan liittyviä laitteita.

Kaupungin tiedotteen mukaan sairaalan ylläpito on Espoon Tilapalveluilla, joka vastaa siitä entisten sopimustoimittajien kanssa.

Tilapalvelujen vuokraamat tilat käsittävät noin 80 prosenttia kiinteistön vuokrattavasta pinta-alasta.

Muita vuokralaisia ovat HUS-Tilakeskus, Jorvin apteekki ja R-kioski.