Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin koronarajoitukset vaikuttavat vaalikampanjointiin – Avi tarkentaa hämmennystä aiheuttaneita sääntöjä

Aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta. Aluehallintovirasto (avi) on nyt linjannut, miten vaalikampanjointia tehdään terveysturvallisesti avien määräämien rajoitusten puitteissa.

Monella alueella on tällä hetkellä voimassa kokoontumisrajoituksia ja rajoituksia erilaisten tilojen käyttöön. Perussuomalaiset ovat tulkinneet avin kokoontumismääräyksiä niin, että niillä estetään toritapahtumat.

Avin tiedotteessa kerrotaan nyt, että torikampanjointia tai muutakaan vaalikampanjoihin liittyvää toimintaa ei ole kielletty. Sen tulee kuitenkin olla voimassa olevien kokoontumis- ja tilojenkäyttörajoitusten mukaista.

Avin mukaan kokoontumisrajoitukset koskevat kaikkia yleisötilaisuuksia, myös vaalikampanjoita.

Yleisötilaisuuksia ovat avin mukaan esimerkiksi erilaiset vaalituvat ja -teltat. Yleensä väkeä houkutellaan tällaiseen rajattuun tilaan samaan aikaan.

Avin mukaan esitteiden tai tuotteiden jakaminen satunnaisille ohikulkijoille ei ole yleisötilaisuus. Sen sijaan ohikulkijoiden ohjaaminen rajattuun tilaan lähekkäin on sellainen.

– Tässä espidemiatilanteessa suosittelemme vahvasti erilaisten keskustelu- ja tapaamistilaisuuksien järjestämistä etänä esimerkiksi internetin välityksellä, avin tiedotteessa todetaan.

Avi selvittää, että ennakkoäänestys ja äänestys vaalipäivänä eivät ole yleisötilaisuuksia. Sen vuoksi kokoontumisrajoitukset eivät koske niitä.

Kauppakeskuskin voi avin mukaan olla ennakkoäänestyspaikka. Syynä on se, että ennakkoäänestys ei ole huvi- ja virkistystoimintaa. Sellaiset kauppakeskusten yleiset tilat on määrätty suljettaviksi.